Utvrđuje se predlog o simbolima Vojvodine!

0
771

Očekujem da tradicionalni simboli, koji su predviđeni Statutom AP Vojvodine, budu usvojeni na Odboru za ustavnopravna pitanja, a zatim i na sednici Skupštine Vojvodine – izjavio je za „Dnevnik“
šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Vojvodine Milenko Jovanov uoči današnje sednice Odbora za pitanje ustavno- -pravnog položaja.

Inicijativu da Skupština Vojvodine usvoji odluku o načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine podnela je Pokrajinska vlada početkom jula, kada je Odboru dostavila nacrt te odluke. Odbor je nadležan da na osnovu tog dokumenta utvrdi Predlog pokrajinske skupštinske odluke o načinu korišćenja simbola i tradicionalnih simbola koji će biti dostavljen poslanicima na usvajanje 15 septembra. Jovanov, koji je i potpredsednik SNS-a, ističe da je veoma važno da se odluka o simbolima prihvati iz dva razloga. Kako navodi, prvi razlog je taj što usvajanje tih simbola znači sprovođenje slova Statuta, koji u tom delu još nije sproveden, iako je rok istekao 31. avgusta 2014. godine.

– To se nije desilo voljom Demokratske stranke i to ne treba kriti, treba ponavljati da su oni odustali od opšteg konsenzusa i to na veoma sraman način – kaže Jovanov. – S druge strane važno je da ti simboli koji pre svega simbolizuju borbu srpskog naroda još u 19. veku na prostoru APV usvoje iz prostog razloga što je u periodu 16 godina činjeno sve da se srpski karakter Vojvodine zanemari i izbriše. Svaki put je pokušavano da se Vojvodina predstavi na svaki mogući način osim povodom srpske političke misli i ideje i da se distancira da je ona severna srpska pokrajina.

Podsećamo da u članu 9 Statuta Vojvodine osim oficijalnog simbola – zastave i grba – koji su usvojeni početkom 2000. godine opisani su i tradicionalni simboli – zastava i grb iz 1848. godine. Tradicionalni simboli su uvedeni u Statut 2014. kada je Statut usklađen sa odlukom Ustannog suda. Oba simbola treba da se koriste ravnopravno, ali zasad su u upotrebi samo oficijelni simboli, jer Skupština Vojvodina u prošlom sazivu uprkos tome da je bila obavezna nije usvojila odluku o načinu korišćenja simbola. Njihova suština je u tome da se predstave AP Vojvodinu kao teritorijalnu zajednicu Republike Srbije.

– Novi simboli će podsetiti na političku borbu koja je trajala više vekova i koja je krunisana 1918. godine. To što ti simboli najviše smetaju onima koji već 16 godina pokušavaju da izbrišu više vekova istorije, koji intenzivno falsifikuju istoriju i prilagođavaju je svojim političkim, autonomaškim i separatističkim stavovima je potpuno raumljivo, ali i suštinski nebitno – ističe Jovanov.

Izvor: Dnevnik