Trebinjе: Velika akcija gašenja požara, vatrogasci na izmaku snaga!

0
299

TREBINjE – Na području Trebinja još traje velika akcija gašenja požara koji preti kućama u nekoliko sela, požarna linija je duga 30 kilometara, a vatrogasci su na izmaku snaga.

Zbog duge požarne linije vatrogasci deluju danonoćno kako bi sprečili ugrožavanje kuća i puteva.

Magistralni put na tom području je bio zatvoren, ali je nakon intervencije vatrogasaca saobraćaj ponovo normalizovan.

Kako je rečeno Feni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u tom gradu, vatrogasne ekipe, čiji su pripadnici danima na terenu, na izmaku su snaga, a očekuje se da, za sutra najavljena kiša, „pomogne“ u gašenju vatre.

„Krak s Leotara koji se spuštao prema gradu je ugašen. Drugi krak, koji se proteže prema selu Jasen je aktivan, vatra je zahvatila vrh brda i teren je nepristupačan. Vjetar otežava gašanje“, precizirali su Teritorijalnoj vatrogasnoj jednici Trebinje.

Tokom prethodne noći trajala je borba na odbrani kuća u selu Aljetići.

„Tokom noći su branjena sela Trebijovi i Aljetići, a požar se sada širi prema selu Grkavci. Drugi kraj požara je otišao na Jasen, a sinoć smo na putu sprečavali njegov prelazak prema Gorici. Gašenje je otežavao jak vetar. Ekipe su trenutno na terenu i brane Aljetiće i Jasen. Međutim, ima naznaka da će situacija biti bolja“, potvrđeno je Avazu iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Požar je juče pretio repetitoru na Leotaru, a zbog gušenja dimom je lekarska pomoć ukazana četvorici vatrogasaca.

Kako je potvrdio starešina Vatrogasne jedinice Lastva, Dragan Paranos, vatrogasci se danas dobro osećaju.

Komandir TVJ Trebinje Danko Vuković kazao je da više ne znaju gde gori, jer stalno dolazi do novih požara, gde moraju da šalju jedan deo ljudstva, što otežava gašenje na najugroženijem području.

Trebinjske vatrogasne ekipe su danima na terenu, pomažu im i kolege iz Lastve, Centra za gazdovanje kršom, Civilne zaštite, kao i helikopter Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Uzrok požara je ljudski faktor.

Izvor: Tanjug