Putin: Važno je čime se izborni štab Klintonove bavio, a hakeri su sporedni problem!

0
288

Ruski lider se posebno osvrnuo na američke optužbe da Moskva pomoću publikovanja tajnih podataka (Demokratske partije) pokušava da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD. Drugim rečima: da radi protiv Hilari Klinton, a pomaže Donaldu Trampu: „Za tako nešto je potrebno osećati (američki) nerv i specifičnosti unutarpolitičkog života SAD. Nisam siguran ni da naši stručnjaci za SAD iz Ministarstva inostranih poslova u potrebnoj meri imaju osećaj za sve to“

Vladimir PUTIN podvukao da je Moskva spremna da sarađuje sa „svakim koga Amerikanci izaberu za svog predsednika“. Dakle: i sa Klintonovom i sa Trampom. Ali, istovremeno je oboje kritikovao što se u izbornoj kampanji služe „šok terapijom“

MOSKVA nema nikakve veze sa dejstvima hakera koji su upali u kompjuterski sistem američke Demokratske partije – rekao je Vladimir Putin.

U intervjuu Blumbergu, ocenio je da su pokušaji vlasti SAD da to pripišu Rusiji lišeni svakog osnova: „Ja o tom hakerskom napadu ništa ne znam. Rusija se na državnom nivou takvim stvarima nikada ne bavi. Vlada Rusije ni na koji način nije povezana sa tim incidentom. Uostalom, i sami znate koliko mnogo ima hakera u svetu, a deluju filigranski tako suptilno da svoje „tragove“ mogu ostaviti na bilo kom mestu i u bilo koje vreme… To su stvari koje je apsolutno teško proveriti, ako je uopšte moguće“.

Naglasio je da američke vlasti preko optuživanja Rusije nastoje da pažnju sopstvene javnosti skrenu sa suštine problema: „Od hakovanja je mnogo važnije šta se (upadom na servere Demokratske partije) otkrilo“.

Još je dodao: „Da li je uopšte važno ko je ,provalio’ podatke predizbornog štaba gospođe Klinton? Važno je šta je tamo bilo i šta je sadržaj onoga što je došlo do javnosti. O tome treba voditi diskusiju. Ne treba odvlačiti pažnju javnosti od suštine problema, zamenjujući je drugorazrednim pitanjima preko traganja za onim ko je to učinio“.

Putin se posebno osvrnuo na američke optužbe da Rusija pomoću publikovanja tajnih podataka (Demokratske partije) pokušava da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD. Drugim rečima: da radi protiv Hilari Klinton, a pomaže Donaldu Trampu:

„Za tako nešto je potrebno osećati (američki) nerv i specifičnosti unutarpolitičkog života SAD. Nisam siguran ni da naši stručnjaci za SAD iz našeg Ministarstva inostranih poslova u potrebnoj meri imaju osećaj za sve to“.

Ruski lider je podvukao da je Moskva spremna da sarađuje sa „svakim koga Amerikanci izaberu za svog predsednika“. Dakle: i sa Klintonovom i sa Trampom.

Istovremeno je oboje kritikovao što se u izbornoj kampanji služe „šok terapijom“.

Izvor: Fakti