Nikolić: Srbi neće da srljaju!

0
842

PREDSEDNIK Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas za „Novosti“ da zvaničnici RS nisu ništa pitali zvanični Beograd kad su donosili odluku o referendumu, ali da on ostaje potpuno privržen Republici Srpskoj.

U ekskluzivnoj izjavi za naš list, Nikolić objašnjava poziciju Srbije koja nije ni podržala referendum o Danu RS, ali nije želela ni da se meša u odluke Banjaluke:

– Vreme je izuzetno turbulentno u čitavom svetu, a naročito u našem regionu. Srbija se trudi da vešto balansira, obezbedi mir i stabilnost, poboljša ukupan imidž, stvori uslove za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski boljitak. Pritisci su izuzetno veliki, a pojedini političari u regionu pokušavaju da plasiraju nacionalizam u različitim formama radi sticanja političkih poena.

Nikolić objašnjava da je narod sa ovih prostora još ranjiv i prijemčiv na takve političke mamce:

– Činjenica je da veliki broj građana odlazi iz svojih matičnih zemalja, a prirodni priraštaj nas vodi ka tome da svih naroda ima drastično manje i da će ih i biti sve manje. Zato je perspektiva svih nas mir i saradnja.

Predsednik kaže da samo ekonomski rast i neometana razmena dobara i usluga, razumevanje i poverenje, vode ka pozitivnom ishodu za sve:

– Podele, svađe, pretnje, uvrede, nisu nešto što je imanentno srpskom narodu. To naravno ne znači da se bilo ko plaši. Naprotiv. Ali, kao narod istančane, pojedinačne inteligencije i hrabrosti, nikada u čitavoj istoriji nismo srljali, pa nećemo ni sada.

Izvor: novosti.rs