Velika izdaja, Nikolić i Vučić ne podržavaju referendum u R. Srpskoj!

0
567

Beograd — Predsednik i premijer Srbije razgovarali sa zvaničnicima Republike Srpske, nisu im pružili podršku oko referenduma, ali nisu hteli ni da utiču na njihov stav.

To se navodi u zajedničkoj izjavi Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića objavljenoj nakon sastanka u Predsedništvu.

Kako se navodi, državni vrh Srbije nije pružio podršku, ali „ni na koji način nije želeo da utiče na promenu stavova legalno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma“.

„Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije“, navodi se.

Sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića trajao je od 14:30 do 16 časova, a održan je zbog situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS.

„Osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu. Predsednik i premijer istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku su bili član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Srpski premijer rekao je ranije da ne vidi svrhu ovog sastanka, uz ocenu da su politički lideri u RS „već unapred doneli svoje odluke“.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike 9. januaru i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Sa stavom Saveta nije saglasna Rusija.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.

Izvor: Beta