MILICA ĐURĐEVIĆ: Za državni vrh Srbije važniji je Brisel od Banja Luke!

0
512

Deo međunarodne zajednice i zapadni centri moći vršili su pritiske na Republiku Srpsku u nameri da sprovedu potpunu unitarizaciju BiH i legalizuju protivpravnu reviziju Dejtonskog mirovnog ugovora.

Završni udarac na Banja Luku planiran je iz Beograda sa ciljem da se srpski narod i rukovodstvo sa zapadne strane Drine potpuno obeshrabre. Državni vrh Srbije našao se pred dilemom: ostati lojalan svojim zapadnim mentorima, ili podržati Republiku Srpsku u odluci da iskoristi svoje demokratsko pravo i održi referendum, kojim brani samostalnost i dejtonske nadležnosti.

Naravno, ustaljena je praksa da kada god Srbi podignu glas u zaštiti svojih nacionalnih interesa, nađu se na udaru strane agenture, propagande i pretnji o esklaciji sukoba i destabilizaciji. Principijelan stav rukovodstva Srpske da istraje u svojoj odluci primorao je i državni vrh Srbije da se javno ne opredeli protiv održavanja referenduma. Nedvosmislena podrška Ruske Federacije bila je dovoljna da Republika Srpska ne poklekne pred pritiscima.

Iako je Srbija garant Dejtona, njena Vlada i Predsednik, ogradili su se mlakom izjavom da ne žele da se mešaju u unutrašnja pitanja Srpske, čime su poslali poruku da je za njih važniji Brisel od Banja Luke i da ne postoji jedinstvena nacionalna strategija Republike Srbije i Republike Srpske.

Imali smo priliku da prisustvujemo javnom času istinskog rodoljublja i nacionalne odgovornosti zvaničnih predstavnika Republike Srpske. Njeno rukovodstvo održalo je lekciju kako postupaju državnici, kako se brane, čuvaju i vole zemlja i narod, kako se poštuju žrtve koje su pale za slobodu i brine o budućnosti i opstanku.

Republika Srpska je pokazala da u njoj nije ustoličena ambasadokratija, da se njenom sudbinom ne diriguje izvan njenih granica, da ona nije parče zemlje za potkusirivanje velikih sila. Srpska nas je zadivila snažnom unutrašnjom kohezijom i jedinstvom, a Banja Luka je pokazala da je istinska prestonica slobode i državotvorne misli srpskog naroda. Živela Republika Srpska!

Izvor: Srbin.info