Zbog čega stoji gradnja Galensovog solitera u centru grada?

0
682
Iako je pre nekoliko meseci na brzinu srušena zaštićena zgrada Komunalne banke u Ulici Narodnih heroja u centru Novog Sada uprkos protivljenju javnosti, a kako bi tu počela gradnja solitera od 13 spratova, radovi do danas nisu počeli.

Naime, kako bi se ove dozvole izdale neophodno je da postoji urbanistički plan koji bi dozvolio takvu gradnju, ali on do sada nije usvojen i tek se nalazi na javnom uvidu.

Kako 021.rs saznaje, tek krajem prošle nedelje stavljen je na javni uvid plan okoline Železničke ulice u kojem se definiše zidanje ovog solitera. To znači da će tek po donošenju tog plana u Skupštini grada, biti moguće započeti gradnju.

Zanimljivo je da su u nacrtu urbanističkog plana strogo definisana pravila očuvanja sada već srušene Komunalne banke i uklonjenog spomenika jermenskoj porodici Čenezi, a obavezan je i javni urbanistički projekat.

Ove činjenice idu u prilog tezi da se investicija Galensa, koju i pored protivljenja javnosti čvrsto štiti lokalna vlast, sprovodi na brzinu i uz kršenje propisa, jer tek treba da se usvoji urbanistički plan koji definiše kakav objekat tu može da se gradi.

Izvor: 021.rs