Vuk Jeremić treći u glasanju za generalnog sekretara UN

0
397

NJUJORK – U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, večeras je završena treća runda neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, a prema nezvaničnim informacijama, kandidat Srbije Vuk Jeremić je na trećem mestu.

Prema tim informacijama, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je prvi – 11 pozitivnih, tri negativna i jedan neodređeni glas, a sledi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak – devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodređeni glas.

Vuk Jeremić je osvojio sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodređena glasa.

Jeremić se na svom nalogu na Tviteru zahvalio na „ohrabrenju za ulazak u četvrtu rundu glasanja za generalnog sekretara UN“.

Rojters navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, da je bugarska političarka i generalni direktor Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN (Unesko) Irina Bokova dobila isti broj glasova kao Jeremić.

Za njima slede argentska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, njen kolega iz Makedonije Srđan Kerim i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark.

Poslednja tri mesta, među ukupno 10 kandidata, dele bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Moldavije Natalija German i šefica UN za pitanje klime Kristina Figeres iz Kostarike.

Britanska agencija podseća da su bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić i njen kolega iz Crne Gore Igor Lukšić odustali od trke.

Na glasanju se Saveta bezbednosti UN izjašnjavao o preostalih 10 kandidata izborom jedne od tri ponuđene opcije: „ohrabruje“, „ne ohrabruje“ i „nema mišljenje“.

Neimenovane diplomate istakle su da Savet bezbednosti UN ima za cilj da preporuči kandidata generalnoj skupštini UN do oktobra.

Pet stalnih članica SB UN sa pravom veta, SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska, moraju na kraju da postignu saglasnost o kandidatu za generalnog sekretara UN, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug