Ivica Dačić: Diplomate EU govore filozofski, kao da su na Tibetu

0
1808

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će poštovati odluku premijera i da neće reagovati na uvrede na račun Srbije iz Hrvatske i Bosne, ali da je protiv simetrije krivice koju nameću predstavnici EU.

„Predstavnici EU govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regionu. U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja“, rekao je Dačić na RTS-u.

Pita se šta je Srbija loše uradila i traži da EU progovori, a ne da koristi formulaciju „da su zabrinuti zbog teške retorike sa svih strana“.

Dačić kaže da teško koja zemlja može da oćuti ono što se dešavalo u proteklih nekoliko meseci.

„Ne postoji država koja ne bi reagovala na napad premijera van teritorije svoje zemlje. Zamislite na napad na Merkelovu, Putina ili Bajdena kada su bili kod nas u poseti“, rekao je Dačić, koji je i prvi potpredsednik valde i lider SPS.

Dodaje da je naša zemlja reagovala na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiruy Glavašu, na poklike „za dom spremni“, koji vode rehabilitaciji ustaštva, protiv podizanja spomenika atentatoru Miri Barišiću.

„Hrvatska kritikuje naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihovog Krivičnog zakona da mogu da gone sve iz celog sveta“, naglašava Dačić.

On dodaje da su zapadne diplomate pozdravile odluku Vlade Srbije da Srbija ne reaguje, ali, kako kaže, to nije dovoljno.

„Nisu hrvatski i bošnjački zvaničnici pisali literarne radove na slobodnu temu, pa da se priča o retorici. Ovde je reč o konkretnim postupcima i država je dužna da reaguije“, rekao je Dačić.

Dodaje da je Srbiji stalo do mira i učinićemo sve, ali Evropa mora da reaguje jer je u pitanju jedna njihova članica.

Srbiji je, istakao je šef diploamtije, stalo do mira i stabilnosti u regionu, ali i izrazio zabrinutost što postupci drugih strana u regionu ugrožavaju mir i stabilnost i vode kontinuiranu antostrpsku kampanju.

„Mi ćemo da zaćutimo i ja ću da zaćutim. Ali će se nastaviti i dok mi ćutimo“, rekao je Dačić.

Govoreći o zahtevu kosovske strane da se prorede sednice Saveta bezbednosti, Dačić kaže da kosovske vlasti pokušavaju da oteraju Unmik i uz pomoć zapadnih zemalja prorede sednice, ali da Srbija traži da Unmik ostane na Kosovu.

„Kao što neko započinje rat, neko treba da započne mir. Mi smo započeli mir. Mi smo pružili ruku, ućutali i odćutaćemo dalje“, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug