Amerikanci bi da pored Merkura postave hiljade ogledala koja bi lovila Sunčevu energiju!

0
849

Ogledala bi da prave od gvožđa i kiseonika (hematita) sa Merkura koja bi uglačali specijalni roboti

Tvorci projekta PBS Space Time veruju da će za gradnju prvog aparata koji bi mogao da stigne do Merkura i da napravi prva ogledala biti potrebno najviše deset godina

UČESNICI američkog projekta PBS Space Time predložili su da se oko Sunca postavi sistem ogledala, koja bi energiju naše zvezde skupljala u interesu čovečanstva, objavio jePopular Mechanics.

Drugim rečima: Amerikanci predlažu da se napravi neka vrsta minijaturne Dajsonove sfere oko Sunca. A da se „materijal“ za pravljenje gigantskih ogledala, koja bi kaptirala energiju naše zvezde, „otkidaju“ komadi planete Merkur koja je najbliža Suncu.

Tvorci PBS Space Time tvrde da bi njihova ogledala bila veličine i do 1h1 kilometar.

A plan im je da ih naprave od „komada“ Merkura i da oko Sunca u rojevima kruže po hiljadama izukrštanih putanja.

Amerikanci priznaju da je njihova zamisao „luda“, ali tvrde da se može realizovati.

Uvereni su da je Merkur idealni „gradivni materijal“ za kosmička ogledala koja su im potrebna jer 40 odsto te planete čini gvožđe. A pošto u njenoj kori ima dosta kiseonika, smatraju da je moguće dobijati hematit, oksid gvožđa sa odličnim „reflektujućim svojstvima“ zbog kojih je u stara vremena i korišćen za prva (primitivna) ogledala.

Njihov projekat predviđa slanje robota na „komade“ Merkura koji bi ih uglačali i pravili ogledala debljine aluminijumske folije. I tako stvorili “sistem ogledala“ koji bi „lovio“ Sunčevu energiju.
Amerikanci ih nazivaju „Dajsonov roj“ i naglašavaju da bi sva ogledala uhvaćenu Sunčevu energiju usmeravala u solarne kolektore koji bi sve skupljeno iz kosmosa pomoću lasera ili masera slali na Zemlju.

Naglašavaju da će za gradnju prvog aparata koji bi mogao da stigne do Merkura i napravi prva ogledala biti potrebno najviše deset godina.

Tvorac zamisli o „Dajsonovoj sferi“ je američki fizičar-teoretičar Frimen Dajson koji je svoju ideju lansirao 1960-te. Objasnio je da bi to bila „relativno tanka sferna opna takvih dimenzija da bi se Sunce našlo u njenom centru“.

Dajson je izračunao da bi za njegovu „opnu“ bila potrebna celokupna masa planete Jupiter.

Priznao je i da bi za nju bili potrebni materijali koji na Zemlji ne postoje i koje ljudi zasad ne znaju ni kako treba da budu napravljeni.

Izvor: Fakti