Nedostatak citostatika na Institutu u Sr. Kamenici

0
417

NOVI SAD – Nedostatak pojedinih citostatika na Institutu za plućne bolesti Vojvodine zabrinuo je pacijente kojima je hemoterapija jedini spas. …
Dragoljubu Kneževiću u avgustu prošle godine postavljena je dijagnoza mikrocelularnog karcinoma bronhija. Za taj izuzetno progresivan karcinom, nema drugog leka osim hemoterapije, koja samo može da ublaži razvoj bolesti.

Sada, kada je trebalo da dobije drugu seriju terapije, preporučenog leka ponovo nema.

„Ćutim, čekamo svi, a mnogo nas je paćenika. Sami ste čuli, četrdesetak nas ima koji trebamo da primimo tu terapiju a nema je. Oni su nemoćni, ne mogu da je nabave. Ko je i da li je neko zatajio? Možda i nije niko zatajio u toj nabavci…“, kaže Dragoljub Knežević.

institut sremska kamenica onkologija 3Pokrajinska vlada

Lek etopozid je poslednji put isporučen Institutu za plućne bolesti 31. maja.

Od početka godine do sada na Institutu za plućne bolesti Vojvodine potrošeno je 900 ampula citostatika etopozid, a preostalih 800, koliko je još planirano da se potroši ove godine, ne znaju kada će biti isporučeno.

„Mi smo leka imali do sredine jula, međutim, 16. jula smo dobili informaciju da će lek ponovo biti dostupan za upotrebu 8. avgusta. Nažalost, 16. avgusta dobijamo informaciju da leka nema i da će ga biti tek krajem avgusta“, objašnjava prof. dr Ilija Andrijević, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

Od prošle nedelje do danas, odlukom konzilijuma, 49 pacijenata obavešteno je o nastavku hemoterapije, uz promenu načina aplikacije leka – umesto injekcija uzimaće tablete.

„Za ove bolesnike je najvažnije da se hemioterapija nastavi jer je to sistemski oblik lečenja i mi nećemo dozvoliti širenje bolesti, a sam način aplikacije leka, prema svim svetskim i domaćim vodičima, neće uticati na progresiju bolesti, odnosno, bolest će biti zaustavljena jednako kao da bolesnici primaju parenteralni oblik lečenja“, ističe doc. dr Daliborka Bursać iz Dnevne bolnice za hemioterapiju karcinoma bronhija.

Razlog nestašice etopozida nije neblagovremena nabavka, tvrde u Republičkom fondu za zdravstvo, već privremene poteškoće u proizvodnji leka, potvrdio je za Radio-televiziju Vojvodine proizvođač TEVA.

Kako su naveli u svom dopisu, lek će se naći na tržištu Srbije od 29. avgusta.

Izvor: RTV