Košarkaški klub Vojvodina se gasi?

0
506
Novosadski košarkaški klub „Vojvodina Srbijagas“, osnovan 2000. godine, objavio je danas da u narednoj sezoni odustaje od svih takmičenja i da prestaje da postoji zbog teške finansijske situacije.

Sa žaljenjem konstatujemo da klub prestaje da postoji u sportskom smislu. KK Vojvodina i KK Novi Sad ostavili su dubok trag u srpskoj košarci jer su kroz ove klubove prošli brojni kvalitetni igrači i treneri, a u trenutnoj reprezentaciji koja je uspešno nastupala na Olimpijskim igrama u Riju Vojvodina Srbijagas imala je čak četiri predstavnika u vidu bivših igrača Nikole Kalinića i Nikole Jokića, kao i trenera Miroslava Nikolića i Milana Minića„, navodi se u saopštenju uprave.

„Vojvodina Srbijagas“ je trebalo da se takmiči u Drugoj ligi Srbije, ali je odustala od nastupa. Direktor kluba Aleksandar Grmuša je naveo i da su svi pokušaji pronalaženja sponzora bili bezuspešni, kao i da je izostala pomoć lokalne samouprave.

Novosadski klub obavestio je Košarkaški savez Srbije o toj odluci.

Ipak, ovde se ne radi o pravom košarkaškom klubu Vojvodina koji postoji 68 godina i koji je osnivač Sportskog društva Vojvodina zajedno sa fudbalskim i rukometnim klubom. Prava KK Vojvodina ili kakao je Novosađani zovu „stara Voša“ se već devet godina takmiči u Drugoj ligi Srbije i nije do sada nikako mogla da pređe u viši rang jer je u Prvoj ligi bio klub istog imena.

„Vojvodina Srbijagas“, čiji je vlasnik bilo državno preduzeće transport, distribuciju, skladištenje i trgovinu prirodnim gasom, u poslednjih 16 godina takmičila se u Prvoj ligi, Superligi i ABA ligi, ali je ove sezone ispala u niži rang takmičenja. Mogućnost fuzije stare i veštačke Vojvodine nije bila moguća jer po propozicijama KSS-a, nije moguće spajanje dva tima iz istog ranga takmičenja pa je Novi Sad sada i definitivno ostao uskraćen za prvoligaške utakmice.

Inače, 2011. godine je tadašnji KK Novi Sad za 0 dinara od Srbijagasa kupio „Vojvodina Srbijagas“ i dalje je nastupao pod tim imenom. Gašenjem ovog kluba sada ne postoji više ni nekadašnji KK Novi Sad. Ugovor sa generalnim sponzorom Srbijagasom istekao je prošlog leta i tada su zapravo nastali finansijski problemi.

Kako ne bi dolazilo do zabune, KK Vojvodina iz Novog Sada i dalje postoji i takmiči se u Drugoj ligi Srbije. Za sada je finansijski stabilan i nema mogućnost za dovođenje pojačanja kako bi ušao u KLS.

Izvor: 021.rs