DS: Novi Sad siromašniji za novu gradsku bolnicu; SNS: Laži DS da se skrene pažnja

0
414
Godišnji budžet Novog Sada biće siromašniji za oko 300 miliona dinara, na osnovu izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji će uskoro biti usvojen u Skupštini Srbije.

Kako navode u Gradskom odboru Demokratske stranke, budžet će biti smanjen zato što se smanjuje učešće lokalnih samouprava u raspodeli novca ostvarenog naplatom poreza na zarade, pa će gradska kasa u predstojećem mandatu gradske vlasti samo po tom osnovu biti siromašnija za 1,2 milijardi dinara.

„Ta sredstva bi bila dovoljna da se izgrade i opreme po tri vrtića, škole i ambulante, čime bi se rešilo pitanje smeštaja dece u predškolskom uzrastu, obrazovanja i zdravstvene zaštite u gradu. Novcem koji će biti uzet od građana Novog Sada mogla bi se izgraditi i nova gradska bolnica ili realizovati neki drugi strateški projekat kojim bi se suštinski unapredio kvalitet života u gradu i omogućio dalji razvoj. Demokratska stranka je još u kampanji za aprilske izbore upozorila na to da će, ukoliko ne dođe do promene gradske i republičke vlasti, budžeti lokalnih samouprava biti značajno umanjeni“, poručuju u ovoj stranci.

U ovoj stranci veruju da se za zakon znalo odavno, ali da se čekalo pravo vreme da bude usvojen, tj. nakon izbora.

„Sad kad su građani Novog Sada ponovo prevareni i kad su Srpska napredna stranka i njeni sateliti osvojili još jedan nezaslužen mandat, ubrzano se realizuje i plan dalje centralizacije i siromašenja lokalnih samouprava. U realizaciji tog plana, novosadskom gradonačelniku Milošu Vučeviću i njegovim partnerima iz Socijalističke partije Srbije i Lige socijaldemokrata Vojvodine poveren je zadatak da štite interese vlade Aleksandra Vučića, a ne interese građana Novog Sada“, smatraju novosadske demokrate i dodaju da ovo izvlačenje novca iz lokalnih samouprava ima potpunu podršku sadašnje vlasti u Novom Sadu, koja je svojevrsna poslušna „komunalna koalicija“.

SNS: Istina je suprotnost tvrdnjama demokrata

Gradski odbor Srpske napredne stranke optužio je GO DS za „još jedan je u nizu pokušaja ove stranke da lažima skrene pažnju javnosti na svoje samo još formalno postojanje“.

U ovom odboru vladajuće partije u gradu navode da je „istina o suštini izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava upravo suprotna tvrdnjama demokrata“.

„Predloženim izmenama vrši se preraspodela sredstava od poreza na zarade, s tim da je predviđeno da najveći deo (77 odsto) pripadne gradovima. Novac od poreza na zarade će koristiti naša država, odnosno opštine i gradovi koji su, kao deo države, učesnici u reformama za bolju i bogatiju Srbiju. Novi Sad će i posle donošenja izmena pomenutog Zakona zadržati finansijsku stabilnost i nastaviti sa planiranim investicionim aktivnostima“, kažu naprednjaci i dodaju da „Novosađani nisu zaboravili malverzacije u vezi sa javnim nabavkama prilikom izgradnje Bulevara Evrope i rekonstrukcije keja“.

„Takođe, nepotrebno izdavanje municipalnih obveznica na period od 12 godina, zbog finansiranja tobož investicija, jedan je od bisera ‘stručnjaka’ koji su vodili Novi Sad u periodu od 2008. do 2012. godine, a čije će posledice naši sugrađani još godinama osećati. Zbog neodgovornog ponašanja prethodnog rukovodstva Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, naš grad još nije dobio centralnu kuhinju ‘Radosnog detinjstva’ koja je počela da se gradi još pre pet godina. Malverzacije u pokrajinskim fondovima u proteklih 16 godina, kao i u Razvojnoj banci Vojvodine, ovoga puta nećemo pominjati“, navode u GO SNS i dodaju da „Novi Sad sada ima punu saradnju, kako sa republičkim, tako i sa pokrajinskim organima vlasti zarad interesa građana našeg grada, a za bolju i bogatiju Srbiju“.

Izvor: 021.rs