Tromost birokratije: Građani i dalje brži od šaltera

0
312

Dva meseca od stupanja na snagu propisa po kome sva dokumenta iz službene evidencije treba da pribavljaju činovnici, a ne građani i dalje se dešava da službenici traže papire, dok se na neke dokumente čeka i po mesec dana.

Nadležni tvrde da je sve u granicama propisanog. Prema rečima Ivana Radaka iz NALED-a, problem je što institucije često koriste maksimalni rok od 30 dana, a realnograđani taj posao sami mogu da završe za manje vremena.

– Službenici imaju 15 dana da pribave dokumenta i isto toliko da obrade zahtev. Realno, stranka bi mogla da izbegne bar njihove dve nedelje obrade kada bi sami doneli papire. Možda su institucije opterećene brojem zahteva, ali bilo bi dobro da se procedura ubrza – kaže Radak.
Namera zakona je, po njegovom mišljenju, dobra, ali treba vremena da se svi uhodaju. Dešava se da opštinski službenici i dalje traže krštenice, državljanstva ili izvode iz knjige venčanih.
– Dobro je što konačno više ne izigravamo kurire između državnih institucija i pribavljamo dokumenta iz njihove evidencije za njihove potrebe. Situacija bi bila još bolja kada bismo sami od kuće mogli da elektronskim putem dobijamo određene papire i završavamo poslove za koje su sada zaduženi državni službenici – naveo je Radak za Novosti.
Zakon o opštem upravnom postupku nalaže da službenici moraju da obezbede izvod iz matične knjige rođenih i venčanih, potvrdu o državljanstvu i prebivalištu, rešenje o porezu, ugovor o zakupu i o kupovini nepokretnosti i katastarskim prihodima.
Dozvoljeno je da traže podatke o zaradi, mestu zaposlenja i uverenje o zdravstvenom stanju.

Izvor: Novosti