OD BRAĆE RUSA STIŽE SILA: Evo koje sve oružje nam stiže u Srbiju!

0
395

Pored dva ruska helikoptera Mi-17 koja su isporučena u junu ove godine, Rusija će srpskoj vojsci pokloniti šest borbenih aviona MiG-29, a u toku su i pregovori oko tenkova, raketnog sistema Točka-U i PVO raketnog sistema BUK.

– Iako još uvek ne postoji međudržavni sporazum između Rusije i Srbije o opremanju naše vojske, Rusija je odlučila da nam na poklon da šest MIG-ova 29. Takođe, postoji mogućnost, i Rusi su voljni da nam, ako zatražimo, daju i 30 modernizovanih tenkova T-72, raketni sistem “Točka-U“, ali i PVO raketni sistem BUK – tvrdi naš izvor i dodaje da su u toku pregovori o tome šta možemo da kupimo, a šta će nam tačno Rusija pokloniti.

Sa BUK-om će nebo Srbije biti sigurno

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski kaže za naš portal da je vojna tehnika koju Rusi nude nešto što mi ne proizvodimo u Srbiji, pa je jedini način da to imamo kupovina, posuda ili limit koji od njih možemo da dobijemo.

– Od svega toga što bi moglo da dođe, BUK je možda kvalitativno najpotrebniji, jer time poboljšavamo kontrolu našeg vazdušnog prostora, čuvamo naše nebo. Što se tiče tenkova, mi smo pre nego što su „žuti“ došli na vlast imali ruske tenkove, nekih 50-ak komada T-72 koje smo nabavili u procesu opremanja bivše JNA i pre nego što smo imali naš tenk M-84. Tako, da ako od Rusije dobijemo T-72, to znači da mi ništa kvalitativno time ne dobijamo, zato što je naš M-84 bolji od njihovog T-72, ali ako bi dobili T-90 to bi već bilo nešto. Što se tiče „Točke-U“ koji je raketa zemlja-zemlja, dometa 120km, to svakako ne bi bila loša stvar pogotovo ako Hrvati idu sa nabavkom one rakete o kojoj su pričali – objašnjava on.

Na pitanje zbog čega je Vojska Srbije rešila da baš u ovom trenutku radi na vojno-tehnološkom pojačanju Lazanski ocenjuje da je jedan od razloga svakako nestabilna situacija u našem okruženju.

– S jedne strane, to je verovatno zbog nestabilne situacije na Balkanu i svuda u okruženju. S druge strane, Vojska deo svojih resursa mora da odvoji i za čuvanje granice zbog migranata, pa joj svakako treba pojačanje. Takođe, kod jednog dela vojne tehnike došlo je do trošenja i habanja pa nam svakako treba nova, jer realno ne možete da vozite jedan tenk 50 godina – kaže Lazanski i dodaje da će nam tih šest borbenih aviona pomoći da se oformi polueskadrila MIG-ova jer smo naše avione izgubili u ratu sa NATO.

Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić u ranijim izjavama za medije najavio je vojno-tehnološko pojačanje Srbije. On je tada naveo da Srbija ne može da dopusti da bude ugrožena, ali da vojnu tehniku neće koristiti za napad, već isključivo za odbranu.

– Ne mogu da pustim da neko u našem okruženju bude dvostruko snažniji od nas. Suština je da nikome neću da se izvinjavam zbog obaveze da svoje granice zaštitimo – naveo je premijer ranije.

Koje oružje dobijamo od Rusije?

MIG 29, koji će Putin poslati našoj zemlji je ruski borbeni avion lovačke namene. Zamišljen je kao naslednik lovaca MIG 21 i MIG 23, a koncept ovog aviona je razvio konstruktorski dvojac Mikojan – Gurevič, pa otuda postoji skraćenica MIG. U službenoj upotrebi je od 1983. godine, a sa određenim modifikacijama je ravnopravan takmac najmodernijim avionima današnjice.

Raketni sistem PVO BUK namenjen je za odbranu jedinica veličine korpusa od napada iz vazdušnog prostora. Osnovna varijanta je sposobna za dejstvo protiv aviona i helikoptera na svim visinama njihove upotrebe, a na zahtev naručioca sistem se može osposobiti i za efikasno dejstvo protiv krstarećih raketa i ciljeva koji primenjuju intenzivno elektronsko ometanje.

Tenk T-72 je sovjetski osnovni borbeni tenk koji je ušao u serijsku proizvodnju 1973. Pokazao se kao izdržljiv tenk sa velikom razornom moći, a Vojska Srbije biće u mogućnosti da dobije njegovu modernizovanu verziju.

„Točka-U“ je mobilni raketni sistem Ruske Federacije dizajniran da bude raspoređen kao deo kopnenih snaga na bojnom polju. Rakete ovog sistem koriste se za precizne napade na važne neprijateljske položaje kao što su: kontrolni punktovi, mostovi, skladišta oružja, grupisani položaji trupa i aerodromi.

izvor: intermagazin.rs