Tri osobe umrle zbog alternativnog lečenja raka

0
413

Troje pacijenata u Nemačkoj je umrlo, a dvoje se nalazi u teškom stanju, ubrzo nakon što su u alternativnoj bolnici primili navodni tretman za lečenje raka, iako on nije prošao klinička testiranja.

Jedinjenje, 3-brompiruvat (3BP), izvorno je razvijeno na Univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru. Pojedini naučnici smatraju da ima veliki potencijal, ali podaci o njegovoj bezbednosti i efikasnosti za lečenje karcinoma za sada ne postoje.

Nemačka policija pokrenula je istragu 4. avgusta, nakon što su u klinici u Brigenu, koju vodi Klaus Ros koji primenjuje alternativne tretmane, nedugo nakon tretmana umrla dva pacijenta iz Holandije i jedan iz Belgije. Životi još dvoje bolesnika koji su prošli isti tretman bili su u opasnosti.
Policija i tužioci u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji pozvali su sve pacijente koji su se lečili 3BP-om u toj bolnici da se jave lokalnim stručnjacima. Do objave teksta u časopisu Science početkom nedelje, javilo se njih 26. Komentarišući prvi smrtni slučaj, Ros je objavio da je šokiran i da mu je žao što je stvoren utisak da bi za smrt mogla da bude odgovorna alternativna medicina.
Prema pisanju lokalnih medija, Ros je za 10-dnevni tretman naplaćivao 9.900 evra, a na svojoj veb stranici reklamirao je terapiju kao „trenutno najbolju metodu za lečenje raka“.
Znalo se da 3BP može da bude opasan
Jedinjenje 3BP je jedno od sredstava iz kategorije glikolitičkih inhibitora koji se trenutno intenzivno ispituju kao moguća sredstva za lečenje raka, a zasnivaju se na hipotezi o tzv. Varburgovom efektu. Ključna ideja terapije je da većina ćelija tumora pretežno stvara energiju pomoću visokih nivoa razgradnje glukoze.
Inhibitori glikolize poput 3BP trebalo bi da blokiraju ovaj proces i na taj način izgladnjuju ćelije tumora i izazovu njihovo odumiranje. U tom smislu inhibitori glikolize trebalo bi da deluju selektivno na ćelije tumora, pošteđujući zdrave.
Nakon pokretanja istrage, Rosove veb stranice su ugašene. Prema pisanju portala sciencebasedmedicine.org, nemački lekar alternativne medicine na njima je tvrdio sledeće:
1. Da 3BP deluje na energetski metabolizam ćelija tumora, čime uzrokuje njihovu smrt.
2. Da nije toksičan za zdrave ćelije i da stoga ne truje telo.
3. Da deluje vrlo selektivno na ćelije tumora s povećanim potrebama za glukozom.
4. Da ne oslabljuje niti oštećuje obrambeni sistem tela.
5. Da ne uzrokuje drastične nuspojave kakve uzrokuju hemoterapija i zračenje.
Većina tvrdnji koje iznosi Ros nisu lažne, ali se odnose na informacije koje su sakupljene istraživanjem metabolizma i eksperimentima o delovanju 3BP na ćelije karcinoma kod životinja. Osim toga, tvrdnja da 3BP nije toksičan i da ne uzrokuje nuspojave ne stoji, jer nisu sprovedena klinička istraživanja na ljudima koja bi to dokazala.
U studijama na pacovima i miševima, 3BP je usporio razvoj tumora ili ih je smanjio. Istraživanja na ljudskim ćelijama u laboratoriji pokazala su da pojačava dejstvo sredstava koja se koriste u hemoterapiji. Međutim, studije na životinjama takođe su jasno pokazale da u određenim režimima primene može da bude toksičan, a tek treba da prođe klinička testiranja na ljudima.
Američka kompanija PreScience Labs dobila je 2013. od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) odobrenje da započne prvu od tri faze testiranja, međutim, njen osnivač Džef Gešvind objavio je da se još čeka na partnera koji bi učestvovao u finansiranju projekta. Gešvind, ali i neki drugi stručnjaci, upozorili su da 3BP može da bude opasan, naročito ako se u telo unosi putem transfuzije i ako mu se omogući da kruži celim telom.
Uprkos tome, hemikalija može da se legalno nabavi u hemijskim kompanijama, a koriste je brojni ljudi koji se bave alternativnim tretmanima širom sveta. Zanimljivo je da je portparol tužilaštva u izjavi za javnost rekao da je Ros bio ovlašćen za lečenje 3BP-om, a da pritom nije odgovorio na pitanje kako je tako nešto moguće kada 3BP nije odobren kao lek.
Problem regulacije
Jedan od ključnih problema u pozadini ovog slučaja jeste činjenica da mnoge osobe koje se bave alternativnom medicinom ili bolje rečeno praktičari, kako se u Nemačkoj obično nazivaju, u svojim klinikama kombinuju alternativnu medicinu, konvencionalne lekove koji još nisu prošli sva potrebna testiranja i uobičajene metode lečenja poput hemoterapija ili zračenja. Alternativni preparati nisu regulisani kao lekovi, tako da ne prolaze klinička istraživanja koja bi dokazala njihovo dejstvo. Od njih se očekuje samo da ne uzrokuju opasne nuspojave.
Mnogi alternativni lekovi, poput homeopatskih, udovoljavaju ovom zahtevu jer često ne sadrže aktivne materije već deluju uglavnom kao placebo. Međutim, ponekad se u alternativnim tretmanima koriste aktivne supstance koje nisu prošle testiranja. Alternativna lečenja takođe su problematična zbog toga što pacijenti često odustaju od medicinskih terapija koje bi mogle da im pomognu.
Plasiranje konvencionalnih lekova i terapija na tržište je s razlogom skupo. Naime, poznato je da je u proseku potrebno uložiti više stotina miliona evra da neki lek dođe do apoteka. Dobar deo tog iznosa odlazi na složeni proces istraživanja i kliničkih testiranja koji su nužni da bi se utvrdila efikasnost i sigurnost leka. Brojni pobornici alternative često ne vide ili ne žele da vide da je ona vrlo unosan biznis, naročito jer su prihodi veliki, a ulaganja praktično nema.
Okrug Virsen je, nakon tri smrtna slučaja, Rosu zabranio lečenje na tom području. Nažalost, postoje brojne druge klinike u Evropi i u SAD, koje nude tretmane 3BP-om.

Izvor: index.hr foto: pixabay