Konfuzno u RIK, ponavlja se glasanje na 15 mesta

0
571

Beograd — Rok za odluku o prigovorima na izbornim mestima je istekao, a RIK je u prilično konfuznoj završnici sednice poništio izbore na ukupno 15 izbornih mesta.

Najviše izbornih mesta na kojima je glasanje poništeno je u Nišu, zatim u Beogradu, Jagodini i Vranju.

Dodatnoj konfuziji doprinelo je i to što nije bilo objašnjenja kako se odjednom pojavilo 60 prigovora, iako se do juče govorilo da postoje samo dva prigovora sa biračkih mesta.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević nije precizirao odakle su prigovori stigli, ali je naveo da nijedan prigovor koji je poslat putem mejla nije uziman u obzir.

Izbori će biti ponovljeni na jednom biračkom mestu na Novom Beogradu i na četiri biračka mesta u Nišu, odlučeno na sedici u 17 časova. RIK je, ranije danas, poništio izbore na po jednom biračkom mestu u Vranju (mesto broj 24) i Jagodini (mesto broj 57), dok je na trećoj sednici koja je završena u 20 časova doneta odluka da se izbori ponište na još osam izbornih mesta.

Izbori će biti ponovljeni na biračkim mestima:

– Novi Beograd, biračko mesto 22

-Opština Palilula, Beograd, biračka mesta 48 i 57

– Opština Medijana u Nišu, biračko mesto 4

– Opština Palilula u Nišu, biračko mesto 28

– Opština Pantelej u Nišu, biračka mesta 13, 16 i 23

– Užice, biračko mesto 86

– Kladovo, biračko mesto 24

– Vranje, biračka mesta 24 i 65

– Bačka Topola, biračko mesto 9

– Sremski Karlovci, biračko mesto 5

– Jagodina, biračko mesto 29

Republička izborna komisija (RIK), čija je sednica trajala do kasno sinoć, do sada naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta. Anulirani su rezultati sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu.

RIK odlučio da se ponovo prebroje glasovi na tri biračka mesta u Knjaževcu tako što će se pregledati kompletna dokumentacija iz džakova u koje je zapakovan materijal.

U Skupštini Srbije je u toku sednica Republičke izborne komisije (RIK), na kojoj se odlučuje o spornih 149 biračkih mesta, na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

U pitanju je odlučivanje o logičko-računskim greškama u zapisnicama o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Takvih biračkih odbora je ukupno 164, od kojih su na 15 poništeni izbori na osnovu prigovora, dok se o preostalih 149 RIK izjašnjava večeras.

Članovi RIK-a se izjašnjavaju o svakom pojedinačnom biračkom mestu, tako da se očekuje da sednica potraje do ranih jutarnjih sati.

U dosadašnjem toku sednice odlučeno je da se za jedno biračko mesto, a reč je o biračkom mestu u Pančevu, ponovo prebroje glasovi.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je da RIK večeras odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina – da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevima.

B92