„Požar“ u Srpskom narodnom pozorištu

0
746

U Srpskom narodnom pozorištu juče je održana je prva proba dramske predstave „Požar“.

Rediteljka Mia Knežević objasnila je da je ovo delo zapravo proisteklo iz ličnog a i opšteg duhovnog nemira koji je ostao nakon dva tragična požara koja su se zbila u Novom Sadu u kafićima „Laundž“ (Lounge) i „Kontrast“.

Autori teksta, rediteljka Mia Knežević i Momčilo Miljković, skrenuli su pažnju da je tekst zapravo zasnovan na svedočenjima, izjavama, predsudama, tužbama i ostalog dokumentacionog štiva koje su sakupili, sastavili i pretočili u dramski tekst.

Pozdravivši glumce, rediteljku i celokupnu ekipu, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Milosavljević, naglasio je da je u pitanju provokativna predstava koja postavlja neophodna pitanja i provocira, dakle, javnost, zašto i kako se dogodilo sve što se dogodilo, ističući važnost podizanja kolektivne i lične svesti da se tako nešto više nikada ne ponovi.

Rediteljka je predočila da je ova predstava sinonim i vizualizacija mračne strane društva u kojem živimo. Postavlja neizbežno pitanje do koje mere je nepopravljiva infantilnost koja vlada i da li će se ikada to promeniti i okončati, a pozorište, kao ogledalo okruženja i vremena, dužno je da se time i bavi.

Direktor Drame SNP-a Aleksandar Gajin skrenuo je pažnju da ova predstava pored teatarske nosi i društvenu važnosti i da je od velikog značaja preispitivanje ne samo prošlosti, nego i sadašnjosti, aktuelnih prilika i uslova življenja.

U predstavi će igrati četrnaestoro glumaca: Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Marko Savić, Draginja Voganjac, Zoran Bogdanov, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Nina Rukavina, Alisa Lacko, Marko Savković, Sanja Ristić Krajnov, Višnja Obradović, Dimirije Aranđelović i Stefan Vukić.

Scenograf je Miljana Vučković a kostimograf Senka Ranosavljević.

Premijera predstave planirana je za početak sledeće pozorišne sezone, 2016/ 2017.

RTV