Popović: Putin podržava našu listu jer zna da nećemo izdati Rusiju

0
796

Jedinstvena Rusija podržava našu listu jer znaju da nikada nećemo izdati Rusiju i uvesti joj sankcije. A budite sigurni da bi neki drugi to uradili čim dođu na vlast, rekao je u intervjuu za Informer Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, upitan da prokomentariše otvorenu podršku koju je ruska vladajuća partija Jedinstvena Rusija, čiji je lider Vladimir Putin, uputila Srpskoj naprednoj stranci i Srpskoj narodnoj partiji. Popović ističe da je glas za listu koju predvodi Aleksandar Vučić glas za razvoj najboljih odnosa sa Rusijom, ne ugrožavajući dobre odnose sa EU.

Kakve, pre svega ekonomske pogodnosti nudi Rusija, nasuprot EU?

– Sve što proizvedemo u Srbiji možemo da izvezemo u Rusiju bez carina. To je pogodnost kakvu nema nijedna država u Evropi i okruženju. Zato ću se u budućoj vladi najsnažnije zalagati da bude osnovana Kancelarija za saradnju sa Rusijom, kakvu imaju mnoge države i pokrajine u Evropi.

Šta će biti zadatak te kancelarije?

– Kancelarija za saradnju sa Rusijom pružaće pomoć našim privrednicima da povećaju izvoz roba i usluga na tržište Rusije i pomagaće u privlačenju ruskih investicija u Srbiju. Očekujem da će to u budućnosti doneti nova radna mesta u Srbiji.
Da li je SNP garant da buduća vlada neće uvesti Srbiju u NATO?

– Siguran sam da Srbija nikada neće ući u NATO. To je protiv naših nacionalnih interesa jer bismo time ugrozili najbolje odnose koje imamo sa Rusijom. SNP će u budućnosti imati ulogu „nacionalne protivteže“ u odnosu na neke NATO lobije koji se trude da što više utiču na državni vrh.

Da li ćete zadržati evroskeptične stavove uprkos tome što ste u koaliciji sa proevropskim strankama?

– Smatram da Srbija nema interes da bude član EU. Treba da razvijamo najbolju saradnju sa zemljama članicama EU, ali bez stupanja u članstvo. Danas u Engleskoj polovina ministara želi da ova zemlja napusti EU, a polovina da ostane u EU. U demokratskim društvima to je normalna stvar. Ne vidim to kao problem u funkcionisanju naše koalicije.

INFORMER