Parcela kod Spensa prodata za 3,7 milijardi

0
1091

Na licitaciji u Zavodu za izgradnju grada prodato je zemljište na uglu Bulevara cara Lazara i Bulevara oslobođenja za tri milijarde i 774 miliona dinara, što je za milijardu dinara više od početne cene.

Kupac je kompanija „Nepi Real Estate Project One“ iz Beograda.

Početna cena od 2,5 milijardi dinara premašena je za milijardu dinara. Ovo je najveća cena ikad po kojoj je jedan plac u Novom Sadu prodat.

Za ovu lokaciju bio je zainteresovan još jedan ponuđač, „Shopping Center IV“ D.O.O. Beograd, ali je on odustao na nižoj ceni nakon polusatnog licitiranja.

U pitanju je parcela od 32.948 kvadrata pored Spensa koja obuhvata sadašnje teniske terene, pomoćni stadion, prostor za atletske treninge i parking. Budući vlasnik će na ovoj parceli moći da sagradi poslovni objekat, u osnovi tržni centar, do visine od pet spratova ukupne površine od 115.318 kvadrata, što je veći prostor od Spensa (koji ima 85.091 kvadrata).

Prodajom ovog zemljišta, koje je opoziciona DS nazvala „gradskom srebrninom“ zbog njene vrednosti, omogućena je izgradnja ogromnog tržnog centra pored već postojećeg gradskog Spensa i privatnog Merkatora.

Menadžer „Nepi real“ Nemanja Savčić je nakon licitacije izjavio da su zadovoljni što su kupili ovo zemljište na kome planiraju da sagrade tržni centar. Prema njegovim rečima, firma „Nepi real estate project one“ je osnovana nedavno kao ćerka firma južnoafričkog fonda „Nepi“ koji je bavi izgradnjom i upravljanjem šoping centrima u većem broju zemalja. Savčić kaže da je zemljište kupljeno ne kako bi se preprodalo nekome, nego sa namerom da ovde ostanu i sagrade šoping centar.

„Nepi je već vlasnik šoping centra Kragujevac plaze, umalo smo postali i vlasnici Delta sitija, a sada ćemo doći i u Novi Sad. Prepoznali smo potencijal i želja je da se što pre krene sa realizacijom. Ipak, biće potrebno više meseci da se napravi projekat i dobiju sve potrebne dozvole za gradnju“, naveo je Savčić za 021.rs.

On je rekao da su se za Novi Sad odlučili i zbog toga što je ova lokacija najpripremljenija, a i cena je bila odgovarajuća, mada nije želeo da otkrije do koje sume su bili spremni da licitiraju.

Menadžer „Nepi real“-a je izjavio i da je još rano da govore o samom objektu koji će biti sagrađen. Povodom pritužbi građana da Novi Sad ovako ostaje bez teniskih terena i drugih sportskih i javnih prostora, Savčić je rekao da je kompanija okrenuta saradnji sa lokalnim zajednicama i da će o tome tek biti reči.

Direktor Spensa Aleksandar Šukić ranije je 021.rs rekao da nije upućen u detalje prodaje gradske parcele pored Spensa, koja obuhvata terene zajedno sa parkingom ovog sportskog i poslovnog preduzeća. On je dodao da se nada da će neki procenat od prodaje biti uložen u Spens. Da će deo novca od prodaje parcele biti uložen u renoviranje Spensa potvrdio je ranije za 021 i član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar.

021