U Vršcu besni pravi mali rat između SNS-a i SPS-a

0
1247

 

 

Šta će se desiti u Srbiji ako si direktor javnog preduzeća koje posluje sa profitom, ako si otvorio restorane, ako si otvorio fabriku flaširane vode, ako otvaraš mini-pivaru ako plaćaš radnike i račune na vreme –  a želiš da to javno preduzeće vratiš građanima koji su decenijama u njega ulagali kroz podelu besplatnih akcija?

– Pohvaliće te premijer Srbije i dobićeš nagradu ?

Ne. Pustiće pse na tebe.

To se upravo dešava u Vršcu. U mestu u kojem vlada frontalni napad vladajuće stranke na direktora komunalnog preduzeća, koje pošto poto žele da smene. Funkcioneri Sprske Napredne stranke pokušavaju da obore vrednost komunalnog preduzeća, dovode političke jurišnike i putem potpuno preuzetih lokalnih medija objavljuju ne samo profesionalne već i lične napade, vređanja i insinuacije na ličnom nivou – da bi na kraju tog direktora komunalnog preduzeća optužili u lokalnim medijima – da se drznuo da stane na put gospodinu Miodragu Kostiću, koji je eto – imao toliku želju da pomogne regionu, ali ga je zli direktor komunalnog preduzeća sprečio u tome.

 

Kao da je 1948. godina i rezolucija Informbiroa. Ne biraju se reči, napadaju se ljudi koji imaju bilo kakve veze sa ciljem napada, obara se vrednost komunalnog preduzeća a polako se otkriva da je u pitanju teška sprega lokalnih političara vladajuće stranke sa nekim velikim moćnicima iliti tajkunima.

Do pre mesec dana, Ljubisava Šljivića su režimski mediji predstavljali kao uspešnog poslovnog čoveka koji vodi društveno predzeće- jedino profitabilno komunalno preduzeće u srednjoj Evropi.  Kada je preduzeće zimus postalo javno preduzeće – za direktora Šljivića glasao je i SNS. Osim komunalnih usluga ono ima u svom sastavu i restorane, fabriku flaširane vode koja se izvozi čak na područje Bliskog istoka,a  uskoro se otvara i mini-pivara. Direktor je onda izjavio – da preduzeće treba vratiti građaniam koji su godinama u njega putem samodoprinosa ulagali – treba podeliti akcije – a akcije će biti vredne kao nekada akcije “Hemofarma”

 

Onda odjednom,  – Blickrig! Na konferenciji SNS-a lokalni političari – namesnici SNS-a – jedan bivši instruktor vožnje, a drugi vlasnik ugostiteljskog objekta, ali obojica opštinari – pod hitno sazivaju konferenciju za novinare na kojoj napadaju direktora Šljivića i komunalno preduzeće – po njihovim rečima, voda u gradskom vodovodu je neispravan za piće. Kako su rekli, jadna deca u školama piju otrovnu vodu. Iako se voda redovno kontroliše i čak se zavod na čije istraživanje su se pozvali – ogradio od političara i njihovih izjava – Naprednjaci obećavaju da će da smene direktora i – oni lično – da gradu obezbede dobru vodu za piće.

Pošto nisu uspeli da građane ubede u to da su otrovani – a voda ima najviše standarde kvaliteta (za ne fabrikovanu vodu) u regionu – preuzimaju lokalne medije i  kreću u toliko prljavu kampanju da se doba vlasti “Žutih” i DOS-a čini kao bajka. Direktne uvrede, pljuvanje po porodici, napadi na saradnike svakodnevna su pojava u razračunavanju SNS-a sa direktorom Šljivićem – koji je uzgred – odbio da se priključi SNS-u kao što je to uradio predsednik opštine Čedomir Živković koji je par meseci pre toga preleteo u SNS. Po diktatu Pančveačkog SNS-a koji izgleda komanduje Vršačkom, komunalno – mora pasti. Na lokalnim portalima se pojavljuju i otvorena obećanja da će sve da bude odlično čim SNS preuzme komunalno preduzeće. To je pisao jedan Belocrkvanski portal – a najveći Vršački portal odjednom prestaje da bude tribun servisnih informacija i počinje da bude bilten saopštenja nekog fantomskog centralnog komiteta i objavljuje pamflete protiv direktora Šljivića.

Da sve bude još tragikomičnije, u Vršac kao šturmbanfirera novog poretka šalju udarnu pesnicu SNS-propagande, Vladimira Đukanovića, čoveka koji je bio u Vrhu Lutrije Srbije – koji je to mesto zaradio tako što je bio začetnik onoga što danas nazovamo “stranački bot”. Počeo je pre više godina tako što je na forumima političke prirode reklamirao Vučića i SNS. On je na lokalnoj TV Banat isprozivao tog Šljivća, uporedivši ga sa najgorima među najgorima.

Kako Ljubisav Šljivić najavljuje da komunalno treba vratiti građanima, tako su napadi sve veći.

Međutim, napadači su na kraju napravili jednu grešku u koracima. Na portalu koji napada direktora komunalnog napisali su jedan članak – u kojem su ga optužili da se usudio da se suprotstavi Miodragu Kostiću i njegovim planovima za region Vršca. Da li su stranački SA odredi preterali i bez ikakvog razloga uvukli i g. Kostića u celu svoju priču ostaje da se vidi.

Od direktora za primer – do ratnog zločinca za samo mesec dana.

Samo u Srbiji.

Ali se čini i ostavlja gorak ukus u ustima, celokupna kampanja kao u najgorim danima Informbiroa. Ali nije sve bez posledica ni po napadača. Rejting SNS-a se poljuljao posle ove afere, Vrščani nenaviknuti na ovakav način političkog obračunavanja ostali su zatečeni i u najmanju ruku iznenadjeni žestinom i stilom političke kampanje. Uz sve to, mešanje Pančeva – kojeg Vrščani vide kao svog arhi-neprijatelja ni malo niej pomoglo napadačima, šta više, čini se da je izazvalo kontra efekat. Ali ne treba očekivati ikakvo smirivanje situacije. Neko je bacio oko na komunalno preduzeće i tačka. Treba očekivati nastavak ovog prljavog rata.

Autor: Milan Popović