Slovački fašisti patroliraju vozovima

0
1649

Pristalice parlamentarne desničarske Narodne stranke naša Slovačka (LSNS) Marijana Kotlebe od ponedeljka patroliraju u vozovima da zaštite građane.

Kotleba je istakao da je to prvi korak ka osnivanju paravojnih domobranskih jedinica, jer, kako ističe, država nije u stanju da zaštiti pristojne ljude. „Dok se to ne promeni, moraćemo da se angažujemo“, rekao je Kotleba objašnjavajući zašto je angažovao snagatore iz redova aktivista i pristalica svoje stranke da u patrolama po trojica obezbeđuju vozove.

Neposredni povod je slučaj koji se dogodio prošle sedmice kada je 17-godišnji slovački tinejdžer napao 21-godišnju Slovakinju u vozu, gušio je i udarao pesnicom u lice zato što nije htela doborovoljno da mu da mobilni telefon i novac.

Kotleba je iskoristio to što su predsednik Regiona Banske Bistrice i regionalne vlasti zatražile od Slovačkih železnica spisak vozova u kojima se najčešće dešavaju napadi i krađe.

Kotlebine patrole plaćaju karte kao i svi putnici, ali umesto da sede u kupeu šetaju se po vozu i spremni su da intervenišu, onemoguće napadače i sačekaju da ih predaju policiji.

Iako Kotleba u programu stranke ima domobranske dobrovoljačke jedinice, slovački zakoni zabranjuju osnivanje vojnih ili poluvojnih jedinica koje bi bile zamena za državne službe – armije i policije.

Kotleba, još kao vođa zabranjenog ekstremističkog neonacističkog Slovačkog zajedništva, ali i danas kada je njegova stranka na parlamentarnim izborima početkom marta osvojila osam odsto glasova, a ekstremisti prvi put u istoriji ušli u slovački parlament, ne krije da je njegov uzor fašistička marionetska Nezavisna Slovačka Država, slovački pandan ratnoj fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj Ante Pavelića.

Kotlebu njegovi simpatizeri oslovljavaju rečju „vođa“ a javno koriste ozloglašeni pozdrav „Na stražu“, koji je u vreme fašističkog režima uvela Hlinkina garda, poluvojna formacija Slovačke narodne stranke Andreja Hlinke, osnovana 1938. godine.

Hlinkini gardisti obavili su prve nasilne deportacije slovačkih Jevreja, u vreme kada režim Jozefa Tisa još za to nije dao saglasnost a krivi su za nasilje nad oko 58.000 Jevreja kada su ih odvlačili u vagone za stoku da ih pošalju u smrt u Aušvic i druge nacističke koncentracione logore.

U vreme partizanskog Slovačkog narodnog ustanka u jesen 1944. godine rame uz rame sa nemačkim trupama SS učestvovali su u masakrima civilnog slovačkog stanovništva.

„Kotleba je fašista. Treba ga nazvati pravim imenom, glasno i jasno“, rekao je prošle sedmice predsednik Slovačke Andrej Kiska.

Autor: Beta