Bivšem novosadskom inspektoru tri godine zatvora i višemilionska kazna

0
685

Bivši rukovodilac u novosadskoj policiji Jovan Maksić (56), okrivljen zbog nestanka 33.000 evra iz kase u njegovoj kancelariji, osuđen je na tri godine zatvora, uz obavezu da isplati oko 3,8 miliona dinara državi Srbiji, koja je u međuvremenu nadoknadila taj novac oštećenoj.

On je ranije na glavnom pretresu u Višem sudu, pred većem kojim predsedava sudija Rade Kalajdžija, izjavio da ne zna kako je nestao novac.

Obrazlažući presudu, sudija je rekao da je nesporna činjenica da je Maksić 12. avgusta 2013. godine službeno prisustvovao uviđaju u Baču povodom ubistva Imrea Pala, kada je nađeno 33.000 evra, i da je u novosadsku policiju doneo novac koji je uveden u zapisnik o uviđaju i fotografisan. U kasi je kasnije nađen neseser s ostalim stvarima, ali ne i koverat s devizama.

„Ničim nije potkrepljeno da nije znao gde je novac“, rekao je sudija Kalajdžija, dodajući da je takvom odbranom hteo da izbegne odgovornost, a to proizlazi i iz saslušanja svedoka, koji je rekao da mu je kazano da je Maksić prokockao novac, prenosi Dnevnik.

Na jednom od poslednjih ročišta, Maksić, koji je bio šef Grupe za uviđajno-operativne poslove u novosadskoj Policijskoj upravi, kazao je da ne zna ko je još imao ključeve njegovog radnog stola, te da su oni bili dostupni za više osoba. On je naveo da su te fioke bile otključane, ali da bi se, i da nisu ostavljene pod ključem, mogle otvoriti na trzaj. Takođe, naveo je da je ključ kancelarije držao iznad njenih vrata, za šta su znali svi radnici njegove grupe, kao i da je ključ od kase imalo još dvoje kolega.

Svedok Sofija P, ranije koleginica okrivljenog, izjavila je na glavnom pretresu da niko od uviđajne ekipe nije imao ključ malog sefa (gde je bio novac koji je nestao), sem šefa uviđajne ekipe, odnosno Maksića.

Dnevnik