Od srpske njive do ruske trpeze

0
515

Srbija je zemlja sa ogromnim poljoprivrednim potencijalom, oko 70% teritorije čini obradivo zemljište. Povoljni klimatski i prirodni uslovi pospešuju razvoj poljoprivrede, od ratarstva i povrtarstva u ravničarskim predelima, preko voćarstva, vinogradarstva i stočarstva u brdovitim regijama, do ovčarstva, govedarstva i šumarstva na planinama. Drugim rečima, imamo sve potrebne uslove za bavljenje poljoprivredom, a od izvoza u inostranstvo deli nas samo par koraka.

Srbija je još 2000. godine potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, koji predviđa oslobađanje od carine za većinu srpskih proizvoda. Zahvaljujući formiranju carinske unije između Rusije, Belorusije i Kazahstana, izvoz dobara omogućen je i u te zemlje. Osnovni uslov je da roba mora biti u potpunosti proizvedena u Srbiji, ili da je prošla dovoljnu obradu tako da vrednost stranog materijala upotrebljenog u procesu proizvodnje nije veća od 50%. S obzirom na to da svi naši poljoprivredni proizvodi ispunjavaju ovaj uslov, nema nijedne prepreke do izvoza u Rusiju.

Rusija je prva na svetu po uvozu svežeg jabučastog voća, dok Srbija tu učestvuje sa samo 2,1%. S obzirom na površinu zemljišta na kome gajimo jabuke, kruške i dunje, ovaj broj je zapanjujuće nizak. Što se tiče povrća, većina se uvozi iz Turske i Kine, meso iz Brazila, a mlečni proizvodi iz Ukrajine i Finske. Naš udeo je zanemarljiv čak i kod proizvoda kojih imamo na pretek.

Udruživanjem poljoprivrednika i kreirnjem standardizovanih proizvoda ovo se može lako promeniti. Srpske jabuke, maline i mleko mogu se već danas naći u Moskovskom restoranu. Sve što je potrebno je da predložite proizvod koji želite da izvezete, navedete količinu koju možete da obezbedite, i napravite ugovor sa ruskim partnerom. Zatim se dobija potrebna dokumentacija, a vaš proizvod je od srpske njive do ruske trpeze stigao za 48 sati.