Nova presuda Despotu Vraniću u ponedeljak

0
514

Despot Vranić juče je u novosadskom Višem sudu u završnoj reči drugostepenog postupka rekao da se ne oseća krivim za saobraćajnu nesreću kod Merkatora, ali da izražava duboko žaljenje zbog nastradalih u njoj.

On je prethodno osuđen na osam godina zatvora, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.
Sudsko veće kojim predsedava sudija Vidoje Mitrić presudu na ponovljenom suđenju Despotu Vraniću, objaviće 11. aprila.
Zamenica višeg javnog tužioca Ljiljana Tomić kazala je da optuženi ne priznaje delo koje mu se stavlja na teret i da je izjavio da je konzumirao alkohol nakon nesreće, a ne pre toga. Međutim, podsetila je da je sudski veštak u nalazu to demantovao te naveo da je kod njega utvrđen oko 1,4 promil alkohola u krvi.
-Okrivljeni usled alkoholisanosti nije bio sposoban da upravlja vozilom jer su mu, između ostalog, bili smanjeni pažnja i koncentracija, imao je produženo vreme reagovanja i bilo mu je suženo vidno polje. Izjavio je da je vozio 80 do 90 kilometara na sat i da je dodao gas da bi prošao raskrsnicu, ali da u tome nije uspeo. Po nalazima, vozio je 216 kilometara na sat kod prve raskrsnice nakon Mosta slobode, a u sudar je ušao brzinom od 160 kilometara, pa nije ni mogao zaustaviti na vreme da bi izbegao kontakt vozila. Da je išao dozvoljenom brzinom, koja je četiri puta manja od one kojom se kretao, veštaci kažu da bi se zaustavio na vreme. Ovako, izgubio je svaku mogućnost za izbegavanje nezgode. Načela u saobraćaju govore da je svako dužan da se ponaša tako da ne ugrožava ostale učesnike u njemu. Na kraju, da se kretao čak i 89 kilometara na čas, mogao se zaustaviti, po nalazima veštaka – kaže Tomićeva.
Bez sumnje, moj branjenik je vozio nedozvoljenom i neprilagođenom brzinom, ali ona nije osnovni uzrok nesreće, na čemu se temelji optužnica. On je prošao kroz prethodnu raskrsnicu s 216 kilometara i nikoga nije povredio iako je tom prilikom bilo i drugih učesnika u saobraćaju. Vozač „golfa“ nije smeo da uđe u raskrsnicu kroz crveno svetlo. Na tom mestu raskrsnica je nepregledna, a pored njega u tom trenutku bilo je još vozila koja su čekala zeleno. Putnici u njima ostali su nepovređeni. Ako sud ceni da je Vranić kriv, ukazujem na to da njegova krivica ne može biti veća od 50 procenta, a sigurno je manja od toga. Moj branjenik nije vozio da se iživljava, hitao je u Novi Sad, misleći da je potrebno da da krv povređenom drugaru koji je hitno prevezen u Klinički centar Vojvodine. Njegov motiv je, bez obzira na to što se spominju brzina i alkohol, bar uz te godine, ljudski i korektan–  kazao je juče advokat iz Kragujevca Tatomir Leković.
Dnevnik