Kako su Amerikanci izbegli aferu „Panamski papiri“?

0
501

Skandal „Panamski papiri“, koji već tri dana trese stotine svetskih državnika i biznismena, jedva da je dotakao američke kompanije i pojedince.

Nakon što su razotkriveni sumnjivi novčani tokovi čak 140 političara iz 50 zemalja sveta, postavlja se pitanje kako su Amerikanci uspeli da izbegnu najveće curenje finansijskih podataka svih vremena.
Daleko od toga da su američki finansijski tokovi potpuno transparentni ili da tamošnji bogataši ne koriste ofšor bankarstvo kako bi izbegli plaćanje poreza u SAD. Štaviše, prema pojedinim procenama, Amerikanci su u 2014. godini utajili neverovatnih 1,2 triliona dolara.
Pojedini ekonomski profesori sugerišu da su Amerikanci vešto zamaskirali svoje račune u firmi „Mosak Fonseka“ iza drugih lica, dok poreski stručnjaci navode da se radi i o promenama u globalnoj finansijskoj politici, te na kraju i ukusu. Kada žele da utaje porez, Amerikanci se najčešće okreću Bermudama, Kajmanskim ostrvima i Singapuru (u čije su političke sisteme daleko sigurniji), a retko kada svoj novac poveravaju Panami.
– Da se skandal dogodio osamdesetih, bilo bi daleko više umešanih Amerikanaca jer je Panama zbog svojih labavih bankarskih zakona o tajnosti i kontroli valute bila vrlo popularna. Ipak, kada je administracija Džordža Buša starijeg svrgnula panamskog diktatora Manuela Norijegu, Amerikanci su počeli da izbegavaju tu zemlju. Da se curenje danas desi u Singapuru, slika bi bila daleko gora po SAD – kaže Ruven Avi Jonah, profesor prava sa Univerziteta Mičigen, koji je svedočio pred Kongersom o utaji poreza.
U 2014. godini Amerikanci su utajili 1,2 triliona dolara od poreza, a procenjuje se da se sa oko osam odsto finansijskih sredstava u svetu „barata“ preko ofšor kompanija. Iznenađujuće, Amerikanci sakrivaju novac i u SAD – država je stabilna, bezbedno je i zakonski je lako omogućiti niske takse.
– Suviše je lako otvoriti fiktivne kompanije u federalnim državama kao što su Nevada ili Delaver. Više organizacija ocenilo je SAD kao jedan od najvećih poreskih rajeva na svetu – kaže ekonomista Gabrijel Zukman.
Ipak, novinari koji su razotkrili čitavu aferu su na pitanje zbog čega nema umešanih Amerikanaca odgovorili: „Samo sačekajte“.
Blic