Rašković Ivić: Nismo protiv Evrope, već evroskeptici

0
434

Demokratska stranka Srbije nije antievropska stranka i nemamo ništa protiv Evropske unije, ali smatramo da za Srbiju nije dobro priključivanje EU, rekla je predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić u Pressingu.

Sanda Rašković kaže da ne govori o evroazijskim integrtacijama, već da se zalaže za vojnu neutralnost i da Srbija bude slobodna zemlja, koja nije članica nijednog saveza.

„Nekad smo verovali da je EU klub bogatih i moćnih i da će nam pružiti sigurnost da neće doći do daljeg rasturanja države. Ne samo da se nije održala državna zajednica Srbije i Crne Gore, već je EU postala žestok graditelj kosovske nezavisnosti. Od 2008. godine zemlje podržavanju samoproglašenu nezavisnost Kosova i od tada imate veliku krizu. Danas i sami čelnici unije govore da je pred raspadom i u velikoj krizi i mislim da će doći do implozije“, kaže ona.

Pozitivno me je iznendaila presuda Šešelju i nije slučajno jer je sudio Antoaneti, on je sudio Hrvatima i mogao je jasno da vidi da se radilo o verbalnom deliktu. Šešelj je izgovarao rečenice koje ja ne odobravam, ali ne možete ga držati u zatvoru i optužiti za zločinački poduhvat.
Ona dodaje da nema ništa protiv trgovinske saradnje sa EU i da svaka članica Unije ima evroskeptične stranke.

„Mi imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom koji se ne primenjujue, na taj sporazum EU ne gleda blagonaklono. Oni su rekli da ne očekuju da Srbija iskoristi to“.

Predsednica DSS-a kaže da izborni program stranke karakteriše ekonomija i da je sada akcenat na podržavanju domaćih preduzetnika i poljiprivrednika i u intenziviranju kontakata sa Rusijom.

„Posebna pažnja da se pokloni poljoprivredi i selu, zanatstvu. U poslednjih 10 godina je nestalo mnogo zanatskih radnji i seoskih domaćinstava, to je alarm. Želimo da pomognemo, da se država umeša u organizaciju u poljoprivredi, da mladi bračni parovi ostaju na selu ili da se vrate na selo. Da se mali proizbođači ujedinjuju u kooperative, zadruge i da idu na treća tržišta, Rusije ili EU. Da imamo kancelariju za saradnju sa Rusijom i da se onda dogovoaraju. Ne smemo da dozvolimo da se zanatske radnje i dalje gase. Mi smo i za reindustrijalizaciju, a dok se ne uradi imamo velike sisteme za koje mali mogu da rade“, kaže ona.

Rašković Ivić smatra da se strancima daju bolji uslovi i da građani Srbije nemaju mogućnosti da dobiju gratis zemlju ili da budu oslobođeni od poreza, što, kako kaže, nije ista startna pozicija.

„Nemamo ništa protiv stranaca, ali ne želimo da imaju preferencijalni tretman, čak ni Rusi. NIS je prodat u okviru šireg aranžmana koji je podrazumevao Južni tok. Ali nismo znali da nekom može da padne na pamet da skine Južni tok s dnevnog reda. Pa Putin je bio na vojnoj paradi u Srbiji, ali nije potpisao najvažniji sporazum – o početku gradnje Južnog toka. Ne želimo da se rasprodaju strateški važna preduzeća, jer smatramo da Srbija može da bude dobar gospodar, govorim o Telekomu, EPS-u, treba ohrabrivati domaće industrijalce. Da se domaćima daju jednake šanse kao strancima“, rekla je ona.

I Krim i Kosovo, snažno protiv NATO
Kometarišući to što se DSS snažno protivi nezavisnosti Kosova, a putovala je na Krim, Rašković Ivić kaže da se ta dva slučaja bitno razlikuju.

„Krim je bio sastavni deo Rusije nekoliko vekova, Hruščov ga je dao Ukrajini kada je to bila jedna država. Tamo je raspoloženje naroda koje sam videla da je ipak bolje sa Rusijom nego sa Ukrajinom i da je to normalan tok“, objašnjava ona.

Sporazum sa NATO je vrlo štetan i pogrešan za Srbiju, smatra predsednica DSS-a, i kaže da se ugovor koji je ratifikovan ove godine, bitno rtazlikuje od onog koji je potpisan 2005. godine.

„Taj prvi ugovor ima i Rusija – da vojnici SAD mogu da prođu, to je drugačije od ovog što mi imamo danas. Ta poglavlja su Natoizacija društva i stavljanje Srbije u Nato orbitu, to je ideologizacija u jednom sporazumu koji je vojno tehničkog karaktera, a to se ne sme. NATO će pratiti privatizacije u Srbiji, pregovore Srbije i Kosova, to su sve stvari koje su ideologizacija i kojima nije mesto u vojno tehničkom sporazumu. Fali samo pola koraka do članstva Srbije u NATO, sprema se crnogorski scenario“, smatra Rašković ivić i dodaje da bi najbolje bilo da se održi referendum i o članstvu u EU i o članstvu u NATO.

Ona takođe smatra da je Briselski sporazum pogrešna politka Vlade Srbije.

„Srbija je ranije na Kosovu bila priutna kroz institucije. Briselskim sporazumom su sve te institucije povučene, sve je stavljeno pod kapu Prištine. Pored toga, sever Kosova, koji je bio potpuno integrisan u Srbiju, je uništen da bi mu bila data mogućnost da uđe u ZSO. A da bi ona zaživela Kosovo mora da menja ustav što njima ne pada napamet“.

Ona kaže da je greška napravljena kada su pregovori prebačeni iz Saveta bezbednosti pod okrilje Evropske unije.

Boli potez Koštunice
Izborni program napravljen je u dogovoru sa Dverima, iako su Dveri bile sklonije savezu sa Rusijom.

Sigurna sam da ćemo preći cenzus, prema istraživanjima mi smo između osam i devet odsto, mogli bismo i da iznenadimo i da budemo dvocifreni.
„I Dveri su se uverile da nas Rusija ne zove u savez evroazijskih zemalja i da bi njima najviše odgovaralo da Srbija ima ulogu posrednika između istoka i zapada i da bude vojno neutralna“, rekla je ona.

„Mi sa Dverima imamo različite stavove po pitanju homoseksualne populacije, svako ima pravo na seksualno opredeljenje, ali nismo za gej paradu. Meni smetaju te gej aktivističke organizacije, koje su od aktivizma počele da prave politiku i biznis. Gej populacija je dala veliki doprinos kulturi, kada odem kod doktora ne pitam da li je gej ili strejt već da li je dobar. Dveri su na to odgovarale porodičnim šetnjama i tu nije bilo mesta mržnji, već promovisanju porodice“, istakla je ona.

Komentarišući napuštanje stranke osnivača DSS-a Vojislava Koštunice, ona je rekla da se Koštunica nije mnogo mešao u politiku stranke, ali da ju je optužio da je izdala principe stranke.

„Nisam promenila nijedan papir. Zašto je to uradio za mene ostaje enigma, mene taj potez boli“.

N1