Otkriven spomenik stradalima u Kontrastu

0
1584

Kod nekadašnje diskoteke „Kontrast“ danas, 1. aprila, na četvorogodišnjicu tragedije, otkriven je spomenik stradalima u požaru.

Spomenik koji nosi simboličan naziv „Stepenice do kojih se ne može“ delo je Novosađanke Ivane Sovilj i predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može proći.

U Kontrastu su 1. aprila 2012. godine tragično stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović i Milena Dalmacija. Na spomeniku će biti ploča sa imenima poginulih, sem Mileninog, čiji roditelji nisu dali dozvolu za to, jer im je, kako kažu, „dovoljno što svakog dana odlazeći na groblje vide kostur diskoteke „Kontrast“, te im ne treba još i spomenik da ih podseća na tragediju.

kontrast_31

Postavljanje spomenika finansirao je Novi Sad sa 2,6 miliona dinara, a zbog problema sa tenderom postojala je bojazan da obeležje neće biti postavljeno na godišnjicu.

Na otkrivanju spomenika prisustvovale su porodice poginulih, a okupljenima se obratio Branko Miladinović, otac pokojne Tamare Miladinović, koji je istakao da „svako ko pogleda u ove stepenice treba da veruje svojim očima, jer ovo treba da bude večita opomena da se više ni jedna porodica ne zavije u crno“.

Zajedno sa Miladinovićem spomenik je otkrio i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je istakao da je Grad Novi Sad od 2000. do 2012. godine bio svedok četiri tragična događaja, u kojma su živote izgubili mladi ljudi, te je Grad sproveo niz aktivnosti i mera u cilju većeg kontrolisanja ugostiteljskih objekata. Takođe, Grad je potpomogao usvajanje izmena Zakona o zaštiti od požara, poznatog kao Tamarin zakon.

kontrast

Podsetimo da je vlasnik objekta Alojz Ganić prvo osuđen na pet godina, a nakon odluke Apelacionog suda kazna mu je smanjena na četiri godine zatvora. Jedan od zakupaca Kontrasta Slaviša Stanišić, osuđen je na devet godina zatvora, a drugi, Dejan Raković na sedam godina, dok je električar Miroslav Papuga dobio devet godina zatvora.

Inače, u okviru obeležavanja godišnjice od tragedije u diskoteci „Kontrast“ već četiri godine se na novosadskom PMFu organizuje turnir u malom fudbalu u čast poginulom Renatu Vukoviću, kao i naučni skup iz oblasti zaštite životne sredine posvećeno Mileni Dalmaciji, koja je bila docent na ovom fakultetu.

021