Godišnjica rušenja Varadinskog mosta i pogibije Olega Nasova

0
1037

Pre sedamnaest godina, 1. aprila, prilikom rušenja starog Varadinskog mosta bombama NATO avijacije, poginuo je Novosađanin Oleg Nasov (29).

NATO je most srušio u 5 sati i 5 minuta, a na mostu je bio Nasov koji je, vozeći bicikli, išao iz Petrovaradina u Rafineriju na radno dežurstvo. Poginuo je, a tri meseca kasnije, 2. jula, rodio mu se sin Oleg. Mada su svake godine polagali vence na spomenik, državni organi nikada značajnije nisu pomogli porodici Olega Nasova.

Varadinski most, odnosno Most maršala Tita sagrađen je kao privremeno rešenje odmah posle rata, 1945. godine. Mada je ceo vek čekao da bude uklonjen i zamenjen novom konstrukcijom, preživeo je više od 50 godina. Novosađani se i danas sećaju ovog uskog mosta prvenstveno građenog da omogući prolazak vozova.

Novi most, nazvan od strane režima Slobodana Miloševića „Varadinska duga“, postao je poznatiji kao „Varadinska tuga“, a sagrađen je 2000. godine. Do danas most nije dobio upotrebne dozvole, jer nikada nije urađena antikorozivna zaštita. Posle 17 godina jasno su vidljiva oštećenja na njemu i već neko vreme se čeka na obnovu.

Rušenjem Varadinskog mosta 1. aprila 1999. godine počelo je rušenje novosadskih mostova i već 3. aprila, oko 20 časova, srušen je Most slobode, dok je Žeželjev most bio više puta gađan, da bi konačno pao 21. aprila. Most slobode je obnovljen i otvoren 2005. godine, dok se novi Žeželjev most gradi već skoro četiri godine i nije izvesno kada će biti završen. Najraniji rok koji se sada spominje je kraj sledeće godine.

U bombardovanju 1999. godine, pored Nasova, poginuo je i Milan Bajić (37) iz Šangaja. On je stradao 8. juna na kućnom pragu. Za sobom je ostavio ženu i dve male ćerke. Poginulo je i nekoliko pripadnika policije i vojske, čiji broj i identitet do danas nije saopšten, dok su desetine Novosađana povređene tokom 78 dana rata i skoro svakodnevnog bombardovanja.

Na spomenik Olegu Nasovu danas prepodne će delegacija Grada položiti venac.

021.rs