Ratni zločinac Tači poslao zvaničnu pozivnicu Nikoliću

0
325

Beograd – Ratni zločinac Hašim Tači zvanično će položiti zakletvu za tzv. šiptarskog predsednika u četvrtak 7. aprila, kako je i ranije planirano, a zvaničan poziv da prisustvuje njegovoj inauguraciji poslat je u Beograd predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, saznaje Danas nezvanično od diplomatskih izvora u Prištini.
Kako ističu naši sagovornici, pozivnice su uručene i „liderima susednih zemalja ili njihovim predstavnicima“.
U kabinetu predsednika Srbije naš list juče dobio odgovor da li je Nikolić dobio Tačijevu pozivnicu. Koliko je poznato, predsednik Nikolić dosad nije bio ni na jednom međunarodnom skupu, kome je prisustvovao i Tači, za razliku od premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića.
Upamćeno je međutim, da se Nikolić u nekoliko navrata, bilo na marginama, bilo u zvaničnom delu susreo sa odlazećom predsednicom Atifete Jahjagom. Ti susreti nisu imali nikakav formalni karakter.
Hašim Tači je, podsetimo, u nedavnom razgovoru za austrijski Standard najavio da će poslati takav poziv. „Radujem se pozivu koji ću uputiti predsedniku Nikoliću. Pozvaćemo i ostale predsednike zemalja regiona“, poručio je on, uz opasku da se sa Nikolićem susretao i ranije, te da „to neće biti nešto nepoznato predsedniku Srbije“.
Šiptarski list Koha ditore objavio je da Tači može da bude inaugurisan za predsednika pre nego što Ustavni sud odluči po zahtevu šiptarske opozicije koja tvrdi da izbor za predsednika nije bio u skladu sa Ustavom.
List podseća da je opozicioni blok zatražio uvođenje privremene mere koja bi odložila tu ceremoniju do zvanične odluke suda.
Kako prenosi Koha ditore, predstavnici pokreta Samoopredeljenje smatraju da Tači nastavlja pripreme za stupanje na funkciju, „što dokazuje da on već zna kakve će biti presuda Ustavnog suda.

Vaseljenska