Srušena zaštićena zgrada banke zbog izgradnje solitera

0
578

Zgrada Komunalne banke, gde je bila smeštena Erste banka, danas je srušena, što je deo pripreme pred gradnju trinaestospratnog solitera u centru Novog Sada.

Napomenimo da je ta zgrada zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti.
Prethodno je deo pešačke staze zatvoren, a pripreme za zidanje solitera počele su pre desetak dana.
Inače je o početku gradnje spornog objekta firme Galens, javnost informisana iz saopštenja JKP „Parking servis“. Naime, preduzeće je saopštilo da će posle deset godina korišćenja, biti zatvoren privremeni parking u Ulici Narodnih heroja jer na tom mestu počinje zidanje spomenutog solitera.
Podsetimo da je gradnja objekta koji će biti u visini Glavne pošte, izazvalanegodovanje velikog dela novosadske javnosti, ali da su gradske vlasti odobrile gradnju, bez posebnog odgovaranja na kritike, osim uopštenog obrazloženja da se radi o investiciji i da je uloga lokalnih vlasti da pomažu razvoj biznisa.
Osim primedbi da projekat izgradnje tako velikog objekata potpuno narušava i menja sliku užeg centra grada, u javnosti su se mogle čuti i kritike da će bitipogoršani saobraćajni i komunalni uslovi života u tom kvartu.
Uz sve to, lokalna vlast nema nikakvu garanciju da će investitor zgrade od 40.000 kvadrata i 13 spratova obezbediti makar podzemne garaže za parkiranje.
izvor: 021