Dokumenta kojima Marko Đurić traži ukidanje srpskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici! (Foto)

0
1860

Ukidanje, tj., „integraciju“ Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, tražio je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju šaljući zvanično sledeća dokumenta do kojih su KM Novine došle.

Dopis-1
Dopis, overen, sa pečatom i faksimilom, uz jasno navedene sve podatke o pošiljaocu, poslat je srpskim fakultetima Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. Dopis je poslat „radi davanja mišljenja Saveta vaše Visokoškolske ustanove“ kako bi se izjasnili u što kraćem roku, navodi u njemu izvesna Tijana Tadić iz sektora za visoko obrazovanje ispred Ministarstva prosvete.

Dopis-2

Isti dopis upućen je i Ministarstvu kao i ministru prosvete Srđanu Verbiću. U obraćanju ministru kaže se da „trenutno stanje na Univerzitetu u Prištini ne omogućava ostvarivanje ciljeva i principa visokog obrazovanja i šteti interesima studenata, srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sistemu visokog obrazovanja republike Srbije u celini“ te na osnovu toga dostavljaju na razmatranje predlog Odluke o spajanju Univerziteta u Prištini i fakulteta koji obavljaju delatnost u njegovom sastavu. Dokument svojeručno potpisuje „V.D. Marko Đurić“.

Dopis-3

Ono što u prethodna dva dokumenta nije bilo ogoljeno da srži, u trećem u potpunosti izbija na videlo. U njemu, koji je odgovor Ministra prosvete Srđana Verbića, sa njegovim pečatom i potpisom, traži se mišljenje fakulteta „o predlogu Odluke spajanju a koja podrazumeva formiranje Integrisanog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici“

Dopis-4
Predlog Odluke sadrži „statusna promenu spajanja visokoškolskih ustanova“ koje nastavljaju sa radom „u statusu samostalne visokoškolske ustanove čiji je naziv „Univerzitet u Prištini čije je sedište u Kosovskoj Mitrovici“ to jest, kako se kaže „Integrisani univerzitet“.

Studenti koji su započeli studiranje nastavljaju po do sada važećem planu i programu, do kraja studiranja. Za one koji će neki od ovih fakulteta tek upisati – ne kaže se po kom će planu studirati što samo po sebi ostavlja vrlo malo prostora za pretpostavke. Odnosno, ne vidi se drugi izlaz do „integracija“ u prosvetne ustanove fakulteta šiptarskih separatista.

Dopis-5

O ozbiljnosti ovog dokumenta govori činjenica da je predviđeno mesto da svojim potpisom to potvrde Predsednik Vlade kao i predsednik Republike Srbije.

U finalnom dokumentu ovog paketa obrazlaže se ova odluka i dodaje da su sredstva za njeno sprovođenje obezbeđena u budžetu republike Srbije.

Dopis-6

Nakon pisanja medija o ovoj Odluci, zbog čega su profesori i osoblje Univerziteta odmah zatražili smenjivanje marka Đurića, direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kancelarija je izdala saopštenje kojim negira da su tražili i tvrde da „Vlada Srbije i narod Kosova i Metohije nikome neće dozvoliti, sada, ni u budućnosti, njegovo smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta, ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo“. Tim povodom možete još jednom pročitati dokumenta o Odluci za promenom statusa fakulteta i samog Univerziteta.
Da se sve čini potpuno svesno govori sam uvod saopštenja koji kaže da je Državni Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od temelja na kojima počiva opstanak i budućnost našeg naroda na KiM“. Može li biti strašnije od ovoga? Može, jer to zaista nameravaju da urade i to uz „puno učešće akademske zajednice“.
Prostim jezikom, i više puta do sada rečeno, Vlada gasi sve srpske institucije na Kosovu i Metohiji svesno ugrožavajući i čineći nemogućim opstanak Srba u ovoj Pokrajini ali se trudi da krivicu prebaci na sam ovdašnji narod koji je izdala.
Žalosno je što su se već javili studenti pri Parlamentu ovog Univerziteta koji su u potpunosti stali iza Marka Đurića. Navode da im je Kancelarija za Kosovo i Metohiju „mnogo puta do sada pomagala“. Ta „pomoć“, verovatno i još malo obećane, je njihov motiv da podrže ovakvu politiku.

Izvor / Vaseljenska