ZAMENIK GRADONAČEKNIKA BEČA: Ne treba nam NATO u Evropi, pa pobili su 2.000 Srba!

0
489

NATO nema šta da traži u Evropi, već je neophodan zaseban odbrambeni koncept, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, povodom 17. godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Streitgespräch Johann Gudenus und Manfred Juraczka Foto: Clemens Fabry

Gudenus je, osuđujući bombardovanje SR Jugoslavije, naveo da je pre 17 godina, na današnji dan, ofanzivni vojni savez sproveo operaciju suprotnu međunarodnom pravu, napadajući ciljeve u Beogradu, drugim delovima Srbije i Crne Gore.

Zamenik gradonačelnika Beča je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, istakao da je NATO pojedinim danima sprovodio više od 700 napada. Gudenus podseća da je tokom 78 dana vazdušnog rata, NATO sproveo više od 38.000 neprijateljskih letova, tokom kojih je ispaljeno i bačeno više od 23.000 bombi i raketa.

On je, ujedno, ukazao i na mnogobrojne žrtve tih napada, rekavši da je ubijeno više od 2.000 civila, a da se materijalna šteta procenila tada na 190 milijardi nemačkih maraka.

„NATO je tom prilikom svojim navodno ‘preciznim udarima’ pogodio, na svoje zaprepašćenje, malo navodno naprijateljskog vojnog materijala – manje od 100 tenkova, 400 artiljerijskog oružja i 500 drugih vojnih vozila“, naveo je on.

Gudenus je istakao da je Evropi potreban sopstveni odbrambeni koncept, a ne NATO.

Izvor / Intermagazin