„VEĆI SRBI OD SAMIH SRBA“

0
430

Smešno je biti veći Srbin od samih Srba, piše danas moskovski Komersant, povodom reakcija ruskih poslanika na presudu bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu za ratne zločine.

List navodi da su ruski političari nakon oglašavanja presude krenuli da negoduju.

1c767fb49048645cc1a04d87df69efb9

Prvi potpredsednik Državne Dume, komunista Ivan Meljnikov, ocenio je da je proces Karadžiću bio „politički angažovano proameričko takozvano sudjenje“.

Lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski Karadžića je nazvao „herojem“ i „prekrasnim čovekom“, i optužio Zapad za sprovodjenje „antisrpske, antipravoslavne pozicije“.

„Ton ruskih parlamentaraca zvuči napadno i neumesno, posebno jer je reakcija rukovodstva Srbije na presudu bila mnogo mirnija“, piše Komersant.

List navodi da su Karadžića uhapsili sami Srbi 2008. godine, da su ga sami izručili tribunalu, i da „sudbina bivšeg lidera bosanskih Srba nije tako važna kao odnosi sa Zapadom“.

„Tačno je da je od momenta hapšenja u Beogradu promenjena vlast. Današnji predsednik Tomislav Nikolić je i sam nekada bio nacionalista, član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, i delio je mnoge Karadžićeve poglede. Ali sada je šef države i život ga je naterao da promeni stavove, ili makar da ih ne iznosi javno“, navodi Komersant.

List piše da je cilj sadašnjeg srpskog rukovodstva zbližavanje sa EU i da je realizacija tog cilja nemoguća ako vlasti budu smatrale nacionalnim herojem čoveka koga većina lidera EU doživljavaju kao ratnog zločinca.

„Da li je to pravedno ili ne, to je drugo pitanje. Koliko se moralno ponašaju srpski političari prema Karadžiću, to je takodje drugo pitanje. Ali, ta pitanja nisu naša“, piše u komentaru.

Dodaje se da je to srpsko pitanje njen geopolitički izbor, a da Rusija ima dovoljno svojih problema.

„Rusija ima više nego dovoljno problema koje treba rešiti, medju kojima su i problemi sa Zapadom. Šta će joj tudji? Poslanicima Dume sada za potpunu sreću samo fale Karadžić, ubistva u Srebrenici, okupiranje Sarajeva“, navodi Komersant.

U komentaru se ocenjuje da poslanici Dume žele da u očima glasača izgledaju jako, ratoborno i nesalomljivo. Žele da izgledaju kao „borci za pravoslavlje i slovenstvo. Većim patriotima Srbije nego sami Srbi. Samo sa strane to svejedno izgleda čudno“, zaključuje Komersant.

Izvor – Blic