Oslobađanje skupo kao tv pretplata!

0
380

Tek hiljadu građana dosad ostvarilo pravo da ne plaća naknadu za javne servise. Novac za potrebne dokumente gotovo dostiže „cenu“ godišnje takse

dru-RACUN_620x0

KAKO bi bili oslobođeni plaćanja TV takse, građani koji na to imaju pravo treba da plate malo manje nego što bi ih koštala godišnja naknada za gledanje javnih servisa! Da bi se rešio plaćanja takse u vikendici ili kući koju niko ne koristi, vlasnik mora da pribavi vlasnički list iz katastra, overenu izjavu u sudu ili kod notara i plati najmanje 1.400 dinara, a cena godišnje takse je 1.800 dinara.

Kako su iznos i način naplate takse i finansiranje javnih servisa zakonom uređeni samo za ovu godinu, vrlo je moguće da će dogodine morati da ponove istu proceduru. Da li zbog komplikovane procedure ili zbog cene dokumenata koje treba da dostave, tek hiljadu vlasnika brojila ostvarilo je ovu povlasticu, iako su naplata pa i procedura oslobađanja počeli od Nove godine.

A pre samo pola godine, direktor javnog servisa Dragan Bujošević izjavio je da očekuje da će plaćanja takse, po raznim osnovama, biti oslobođeno između 500.000 i 600.000 građana. Oko 650.000 od ukupno 2,8 miliona vlasnika brojila ranije nije moralo da plaća pretplatu, koja je u međuvremenu ukinuta.

Podaci RTS dostavljeni „Novostima“ kažu da je podneto oko 80.000 zahteva za oslobađanje plaćanja, prema različitim osnovima.

– Na osnovu uzorka konstatovano je da oko 80 odsto podnetih zahteva nema priloženu odgovarajuću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje po zahtevu, te je u toku postupak za uređenje dokumentacije – kažu u RTS. – Imajući u vidu složenost postupka oslobađanja koji se sprovodi u skladu sa Zakonom o upravom postupku, do sada je od obaveze plaćanja takse oslobođeno više od hiljadu korisnika merila električne energije.

A pravo da budu oslobođeni plaćanja imaju stoprocentni invalidi, ali samo ako se struja plaća na njihovo ime. Isto važi i za korisnike nadoknade za tuđu negu i pomoć, osobe trajno oštećenog vida i sluha, korisnike socijalne pomoći i penzionere sa penzijom manjom od 14.000 dinara. Vlasnici više brojila mogu da budu oslobođeni plaćanja za objekte u kojima godišnje troše manje od 300 kilovata i u kojima ne stanuju. Njima je potrebno da donesu vlasnički list, koji košta oko 1.100 dinara i overenu izjavu da ne stanuju na toj adresi. Njena overa kod notara plaća se 360 dinara ako je jedan vlasnik, a što je više vlasnika raste i cena izjave.

– Na šalteru distribucije u Nišu rekli su mi da mi treba oko 2.000 dinara da bih odjavila plaćanje televizije i uputili me na RTS – kaže Stana Jovanović, koja živi u Nišu, a u Gadžinom Hanu ima stan u kojem niko ne boravi. – Objasnili su mi da pribavim potpis stanara zgrade koji će posvedočiti da ja tu ne živim, pa da to overim. Kada vidim koliko to sve košta, najbolje mi je da odustanem. Taksu makar plaćam na rate, a ovo bih morala sve odjednom.

Ona se žali i na to što, ako ne plati taksu, ne može da ostvari popust na račun za struju.

A Milena Pajović iz Ćuprije javila se redakciji „Novosti“ sa pitanjem ko je odredio ovako složenu proceduru za oslobađanje plaćanja.

– Imam kuću u selu u kojoj godinama nije potrošen ni kilovat. Ne znam zašto onda račun za struju, na kome se to jasno vidi, nije dovoljan dokaz da tu niko ne stanuje, već moram da dokazujem silnim dokumentima? – pita se Milena Pajović.

Podatke o vlasnicima brojila koji su ispunili uslove za oslobađanje od ove takse, RTS šalje Elektroprivredi Srbije, koja im ovu stavku skida sa računa. Svima koji ostvare ovo pravo biće vraćen novac za mesece u kojima su plaćali po 150 dinara.

 

BROJKE

* 1.400 dinara za oslobađanje od takse

* 1.800 dinara je iznos godišnje takse za javni servis

IZVOR – NOVOSTI