EKSKLUZIVNO Ovo je tinejdžer koji je na Vračaru ubio Nikolu Babića (26)

0
383

Ako sud presudi da je Bogoljub S. (16) izvršio teško ubistvo Nikole Babića (26), maksimalna kazna za tinejdžera može biti najviše 10 godina zatvora.

Bogoljubu S. dvodnevno policijsko zadržavanje isteklo je juče, ali nije poznato da li ga je saslušao postupajući tužilac i da li mu je određen pritvor. Krivični postupci protiv maloletnika koje vodi Više tužilaštvo po pravilu su zatvoreni za javnost.

Zakon o maloletnim izvršiocima krivičnih dela uglavnom propisuje vaspitne mere i mere nadzora, roditeljskog ili sudskog. Međutim, kada su u pitanju najteža krivična dela – među koje svakako spada i teško ubistvo za koje se Bogoljub sumnjiči – stariji maloletnici (u koje Bogoljub spada) mogu dobiti i robiju.

Za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora dvadeset ili više godina, ili u slučaju da je počinio najmanje dva krivična dela, maloletniku može biti dosuđeno najviše 10 godina robije. To je ipak značajno manje od 30 ili 40 godina, koje bi mogao dobiti da je ubistvo izvršio sa navršenih 18 godina.

Niko od komšija nije mogao ni da zamisli da je mirni dečak Bogoljub S. (16) sposoban da hladnokrvno ubije Nikolu Babića (26). Prema njihovim rečima, mladić je uvek bio uljudan, a, uprkos tome što su mu u stanu pronađeni marihuana i veća količina “spida”, oni nisu primetili da se oko kuće motaju sumnjive osobe.

453d2104d47ebdcab171baa8d3ee0e42
Žrtva – Nikola Babić

Prema njihovim rečima, racija Interventne policije, koja je uznemirila čitavu ulicu, trajala je više sati, ali se mladić nije opirao hapšenju. Bogoljubovi poznanici takođe dodaju da je tinejdžer bio vatreni navijač FK Partizan, kao i da se vanredno školovao u školi za odrasle “Đuro Salaj”. Niko nije pomišljao da se mladić bavi prodajom narkotika.

Kako je „Blic” već pisao, Bogoljub S. (16) uhapšen je u subotu zbog sumnje da je u petak u Cerskoj ulici na Vračaru ubio Nikolu Babića (26). Prema informacijama iz istrage, tinejdžer je hladnokrvno prišao Babiću na ulici, izvukao pištolj i ispalio jedan hitac u glavu žrtvi. Nakon toga je pobegao sa lica mesta.

fdc4e133e78ae7e1f844d43c5c08813a

Bogoljub je pronađen manje od 24 sata kasnije u kući u kojoj je stanovao na Voždovcu. I ubica i ubijeni imaju policijski dosije: obojica su prijavljivani zbog prodaje droge, ali i za razbojništva i različita nasilništva.

UBICA ŽIVEO SAMO S MAJKOM

“Koliko znam, živeo je u kući sa majkom otprilike tri-četiri meseca. U toj kući se stalno smenjuju stanari, taman se naviknemo na njih, a oni se isele. Ljudi ga poznaju, fin dečko, nikada nije pravio probleme, uvek se uljudno javi”, rekle su juče za “Blic” pojedine komšije osumnjičenog tinejdžera.

Izvor – Blic