Sledeće nedelje stižu vakcine protiv dečije paralize

0
507
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je u toku preraspodela vakcina za dečiju paralizu u domovima domovima zdravlja koje će sledeće nedelje stići u Srbiju.
vakcine

Lončar je podsetio da je sa turskom vladom i ministarstvom zdravlja bio potpisan ugovor o donaciji vakcine, koje su stigle u Srbiju, ali bez odgovarajuće propratne dokumentacije, zbog čega su te vakcine vraćene, a sada su stigle nove.

Dodao je da se izgubilo dragoceno vreme, ali da su nadležni uspeli da za kratko vreme nabave nove vakcine, koje će sledeće nedelje stići u Srbiju.

Dodao je i da su proizvođači praktično monopolisti i da se prema malim tržištima, kao što je naše, odnose „kako oni hoće“. Zbog toga bi, naveo je ministar, bilo dobro da postoji centralna nabavka vakcina na nivou celog regiona.

Podsetimo da u ambulantama u Novom Sadu trenutno nema vakcina protiv dečije paralize. Vakcinacija je, podsećamo, obavezna za svu decu, a ukoliko se ona odbije, propisano je da roditelji ili staratelji budu novčano kažnjeni od 30.000 do 150.000 dinara.

021