Princ Čarls i princeza Kamila danas u Novom Sadu

0
2509

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom danas, 17. marta, posetiće Novi Sad u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu.

Princ Čarls će u Katoličkoj porti otkriti spomen ploču medicinskim sestrama iz Engleske, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i ostale da žive i rade u Novom Sadu. Kraljevski bračni par upoznaće se i sa radom dece Osnovne škole „Milan Petrović“, koju su oni pomagali kao porodica.
U Galeriji Matice srpske, predstavnici Britiš kaunsila predstaviće im program „Pokretni muzeji“. Potom će Čarls obići manastir Kovilj i sastaće se sa polaznicima manastirskog programa rehabilitacije zavisnika „Zemlja živih“, dok će vojvotkinja prisustvovati prezentaciji srpske hrane i sastati se sa lokalnim proizvođačima.
Princ tražio da se provoza po Dunavcu
Na putu do manastira, a vozeći se kroz Kovilj, princ Čarls će proći pored rodne kuće pesnika Laze Kostića, čija su strast bili poezija i engleski pisac Vilijem Šekspir. Princ će se upoznati sa proizvodnjom organske hrane i rakije, a poželeo je i da se drvenom barkom provoza po Dunavcu.
Inače je princ Čarls bio u Novom Sadu samo jednom do sada i to još 1978. godine. Tada ga je oduševila Petrovaradinska tvrđava, gde mu je priređen i ručak, a posebno ga je zainteresovala priča o kazaljkama čuvenog sata, zbog čega mala pokazuje minute, a velika sate. Kasnije je obišao i Spomen zbirku Pavla Beljanskog, pokazavši zavidno poznavanje srpske umetnosti, interesujući za dela Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde.
021