Paori spremaju tužbu: Ne damo zemlju tajkunima

0
398

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je preporuku svim lokalnim samoupravama u Vojvodini da državno zemljište po pravu prečeg zakupa izdaju prema odredbama starog zakona o poljoprivrednom zemljištu, iako je novi donesen krajem prošle godine.

Poljoprivrednici najavljuju tužbu protiv ministarstva, jer smatraju da je takva odluka doneta kako bi se tajkunima omogućilo da preko povezanih lica zakupe veliku količinu zemljišta, a da pritom lokalnim ratarima ostaju samo mrvice.

Radite mimo zakona. Tako poljoprivrednici tumače preporuku države lokalnim samoupravama da zemlju u opštini, ipak, podele prema starom zakonu. Ovakva odredba, kažu, omogućava tajkunima da zakupe svu zemlju u svakoj opštini, bez gledanja u njihovu imovinsku kartu i koliko zemlje već poseduju.

download

„Ja ću vam navesti jedan primer iz naše opštine u kom samo jedna velika kompanija po pravu prečeg zakupa može da dobije sve raspoloživo državno poljoprivredno zemljište. Po pravu prečeg zakupa pripada im 7000 hektara, a u opštini ima 6200 hektararaspoloživog državnog zemljišta“,objašnjava poljoprivrednik iz Vrbasa Branislav Prelević.

Paori koji su protestovali protiv novog zakona tako su dovedeni u poziciju da se sada zalažu za njegovu doslednu implementaciju, jer, kažu – selektivna primena će uništiti male farmere, i pitaju se – gde se povlači crta kad država odluči da ne primenjuje sopstvene uredbe?

„Ako neko želi da primenjujue zakon kakav hoće, tako može da primeni i zakon i iz 1945. godine, a može i iz vremena kralja Aleksandra, kada je delio zemlju poljoprivrednicima bez ikakve nadoknade“, kaže poljoprivrednik iz Stajićeva Dragan Kleut.

Zbog toga paori najavljuju tužbu protiv ministarke poljoprivrede i traže momentalno povlačenje sporne preporuke. Oni koji žito proizvode kažu – znamo dobro šta znači kad se nešto valja ispod njega.

„Smatramo da zaključak tehničke vlade ne može biti iznad zakona, jer znamo da će u maju, posle izbora, doći nova Vlada, pre ili posle će biti novi ministar, i biće reči – taj ko vam je obećao, neka to sprovede, a ja ću raditi u skladu sa zakonom i kako može“, rekao je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Zbog podele zemlje po pravu prečeg zakupa na ovaj način, već su protestovali i ratari iz Bačke Topole, gde je zbog toga sva zemlja pripala velikim farmama, dok lokalnim paorima nije ostao ni grumen zemlje za koji mogu da licitiraju.

Iz Ministarstva poljoprivrede u pisanom saopštenju poručili su da prelazne odredbe novog zakona o poljoprivrednom zemljištu podrazumevaju da se prava prečeg zakupa za program u 2016. godini utvrđuju na osnovu javnog poziva koji je raspisala jedinica lokalne samouprave do 30. oktobra 2015. godine.

Dodaje se da jedinice lokalne samouprave predlažu strukturu korišćenja poljoprivrednog zemljišta i šalju na saglasnost ministarstvu, kao i da je javni poziv raspisan na osnovu tada važećeg zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Izvor – N1