FOTO: Princ Čarls i vojvotkinja Kamila stigli u Novi Sad

0
689
Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom stigao je u Novi Sad u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, a pojedini Novosađani došli su u Katoličku portu da ih dočekaju.
U Katoličkoj porti i na Trgu slobode ih je dočekao veliki broj građana, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa delegacijom Grada, brojni novinari i gajdaši.
princ_docek_porta10 (1)
Određen broj snajperista nalazi se na krovovima okolnih zgrada u porti.
princ_docek_porta11
Princ Čarls je u Katoličkoj porti otkrio spomen ploču medicinskim sestrama iz Engleske, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i ostale da žive i rade u Novom Sadu.
Kraljevski bračni par upoznaće se i sa radom dece Osnovne škole „Milan Petrović“, koju su oni pomagali kao porodica. U Galeriji Matice srpske, predstavnici Britiš kaunsila predstaviće im program „Pokretni muzeji“. Kako se uverio reporter 021, ispred galerije već je postavljen crveni tepih za doček.
princ_tepih_crveni
Potom će Čarls obići manastir Kovilj i sastaće se sa polaznicima manastirskog programa rehabilitacije zavisnika „Zemlja živih“, dok će vojvotkinja prisustvovati prezentaciji srpske hranei sastati se sa lokalnim proizvođačima.
Princ tražio da se provoza po Dunavcu
Na putu do manastira, a vozeći se kroz Kovilj, princ Čarls će proći pored rodne kuće pesnika Laze Kostića, čija su strast bili poezija i engleski pisac Vilijem Šekspir. Princ će se upoznati sa proizvodnjom organske hrane i rakije, a poželeo je i da se drvenom barkom provoza po Dunavcu.
Inače je princ Čarls bio u Novom Sadu samo jednom do sada i to još 1978. godine. Tada ga je oduševila Petrovaradinska tvrđava, gde mu je priređen i ručak, a posebno ga je zainteresovala priča o kazaljkama čuvenog sata, zbog čega mala pokazuje minute, a velika sate. Kasnije je obišao i Spomen zbirku Pavla Beljanskog, pokazavši zavidno poznavanje srpske umetnosti, interesujući za dela Nadežde Petrović, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde.
56ea8806c6e96-princ docek porta6
021