Princ Čarls dolazi u posetu Beogradu

0
544

Britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru petodnevne turneje po Balkanu.

Princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola na beogradskom aerodromu dočekaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, a potom će se u Predsedništvu Srbije sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Oni će potom zajedno položiti vence na Spomen-kosturnicu oslobodilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta.

Programom posete prvog dana predvidjen je i obilazak Kalemegdana, a zatim susret sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem. Princ Čarls prisustvovaće i sastanku verskih lidera iz pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i jevrejske zajednice u Konaku knjeginje Ljubice.

Vojvotkinja od Kornvola će posetiti projekat porodične nege koji podržavaju Unicef i Fondacija Novak Djoković, a tokom popodneva zajedno sa princom Čarlsom posetiće princa Aleksandra Karadjoredjevića u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

Princ od Velsa u Beogradu će danas obići i Hram svetog Save i posetiti dizajn inkubator „Nova iskra“.

Zajedno sa suprugom uveče će biti gost na večeri koju organizuje predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Za četvrtak je planirana poseta Novom Sadu, Manastiru Kovilj i Sremskim Karlovcima, a uveče će za prinčevski par u Domu Narodne skupštine biti priredjen svečani prijem.

Princ Čarls u Beograd dolazi iz Hrvatske, a balkansku turneju nastavlja posetama Crnoj Gori i Kosovu.

Ovo je prva poseta princa od Velsa Srbiji od 1978, ali osma regionu.

N1