Mandat jure i „biznis developer“ i mlinar, a neki su političari po zanimanju

0
503

Za mesto republičkog poslanika konkuriše najviše pravnika, ekonomista, profesora i lekara. Na stranačkim listama najmanje je poljoprivrednika i radnika. Ima pevača, trenera, reditelja…

eu-novac-vece-eu-evropski-parlament-1352591893-228632

Ušle su partije u izbornu kampanju sa različitim idejama i programima, ali imaju i nešto zajedničko – na svim listama sa kandidatima za poslanike prednjače pravnici, ekonomisti, profesori i lekari. Na ova četiri zanimanja „otpada“ gotovo polovina onih koji se bore za mesta u zakonodavnom domu.
Najmanje su zastupljeni poljoprivrednici i radnici. U šarolikoj ponudi na listama se mogu naći i književnici, glumci, operski pevači, estradni umetnici, treneri, mlinar, šumar, bravar, domaćica…
Naprednjaci su na spisku predloga za poslanike naveli preko 40 ekonomista, više od 30 pravnika, sedam profesora… Imaju i teniskog trenera, ali i diplomiranog analitičara zaštite životne sredine.
Za prosečnog predstavnika s liste SPS-JS može se reći da ima 46 godina i da je fakultetski obrazovan. Samo uz 13 imena sa liste stoji da su završili jedino srednju školu, dok je njih četvoro za sebe navelo da su preduzetnici, jedan je slobodni umetnik i jedan estradni umetnik. Socijalisti na listi imaju 12 doktora nauka i 22 lekara. Najviše je ekonomista – 45 i pravnika – 27. Imaju i devet politikologa, među kojima je i predsednik SPS Ivica Dačić.
U Demokratskoj stranci su se odlučili za oko 50 pravnika i ekonomista, ali i za glumca, teologa, specijalistu lutkarske režije, pišu Novosti.
Lista koalicije LDP-LSV-SDS, takođe, ima najviše visokoobrazovanih, posebno iz ekonomske struke. Imaju i dvojicu dramaturga, kao i jednog „biznis developera“.
I na spisku DSS-Dveri dominiraju ekonomisti i pravnici, mada je njihova lista nešto „šarenija“. Oni imaju i osmoro studenata, četvoro penzionera, dvojicu profesora narodne odbrane, mašinovođu i organizatora kulturnih aktivnosti.
Ni kod radikala ne manjka pravnika i ekonomista, ali su na njihovoj listi bolje zastupljeni i radnici, zanatlije i majstori, a imaju i jednog policajca.
Na listi jedine manjinske stranke koja je do sada predala kandidaturu – SVM, nalaze se i mlinar, diplomirani ekonomista, domaćica, šumar, agronom.
Zanimljivo je da kandidat SNS Dragan Šormaz iz izbora u izbore kao svoje zanimanje navodi – političar. Pored svog imena, Karolj Kovač iz SVM napisao je „pomoćnik predsednika opštine“.
Novosti