Gde su putovale srpske diplomate ubijene u Libiji

0
620

Iako zvaničan izveštaj još uvek nije gotov, N1 otkriva – put na koji su krenule diplomate u Libiji vodi ka gradu u kojem je 90-ih godina otvoren račun srpske ambasade. Taj put je bio za ambasadora nepoznat, a morali su da mu pomognu jer se trasa malo izmestila, kaže Veljko Odalović.

Iako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio da će do kraja prošle nedelje biti gotov izveštaj radne grupe koja ispituje okolnosti pogibije dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, to se nije dogodilo. Zbog čega izveštaj nije gotov i koji detalji su poznati nakon što je ambasador Oliver Potežica u petak i subotu saslušan u Beogradu, za N1 govori generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Zbog čega su službenici srpske ambasade u Tripoliju putovali trasom koja nije bezbedna, a na kojoj su potom i oteti? Iako zvaničan izveštaj još uvek nije gotov, Veljko Odalović za N1 otkriva detalje – taj put vodi ka gradu u kojem je od 90-ih godina otvoren račun srpske ambasade. A upravo tim putem su stradali Slađana Stanković i Jovica Stepić prošli nekoliko dana ranije. Zbog toga su bili u prvom automobilu.

“To je put kojim se, a dostaviće nam i zvaničnu statistiku, ide poslednjih sedam, osam godina, tuda se išlo na desetine i stotine puta. To je put koji vodi ka jednom gradu u kojem je od 90-ih godina bio otvoren račun naše ambasade, upravo zbog platnog prometa. To je put kojim su naši zaposleni koji su kidnapovani nekoliko dana pre toga prošli. Taj put nema alternativu, osim avionom, za mnoge administrativne poslove koje su obavljali. Prema izjavi ambasadora, oni su pošli kao podrška, ne kao fizička podrška, već da mu pokažu put koji su oni prošli nekoliko dana ranije. Taj put je bio za ambasadora nepoznat”, objašnjava Odalović.

“Inače, ono što smo ga još pitali, a važno je reći – on je tom prilikom želeo da završi dve stvari – da prebaci porodicu usput do Tunisa i da se porodica vrati u Srbiju, i drugi da ostane 9. na zakazane sastanke sa ambasadorima. prema našim informacijama, on se tog 9. i video sa ambasadorom Bugarske i obavio razgovor sa njim koji je ranije dogovoren”, dodaje sagovornik N1.

Na pitanje da li prema za sada dostupnim informacija ima odgovornosti ambasadora Olivera Potežice – Odalović nije konkretno odgovorio. Kaže da su procedure „prepoznate“ ali da se mora imati u vidu i ratno stanje u Libiji.

“Imajući u vidu situaciju u zemljama koje su rizične, u kojima su ratni sukobi – ako se procedura o polasku na put primeni na primer u jednom Londonu i na jedno područje koje je zahvaćemo ratom sa nedefinisanom vlašću onda se mora sagledati i taj aspekt i mora se to imati u vidu. Mi u kontinuitetu imamo tamo ambasadu i nije bilo ozbiljnijih incidenata koji bi ukazivali da se našem osoblju tako nešto može dogoditi. Istrage će utvrditi da li su pobude otmice bile pljačkaške”, kaže Odalović.

Odalović kaže i da je radna grupa za sada „saznala sve što se može saznnati“ ali da se sada čekaju odgovori libijskih vlasti – bez njihovih informacija slika ne može biti potpuna.

“Najveći deo onoga što smo planirali da uradimo je i urađeno, uključujući razgovor sa ambasadorom Potežicom u Beogradu. To je nešto što smo odmah po dobijanju rešenja o formiranju radne grupe postavili kao neki svoj prioritet. Ono što smo prepoznali u svemu ovome, posle razgovora sa njim koji se dogodio u petak i subotu, jeste da nam je neophodno da dobijemo određene informacije koje smo u više navrata tražili od libijskih vlasti, odnosno nadležnih organa koji su u Tripoliju. Oni sigurno poseduje neke za nas važne i relevantne informacije”, veruje Odalović.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova kaže da iz prepiski imaju kompletnu sliku događaja – od priprema za put, do samog puta, kako se napad desio, kidnapovanje, ranjavanje čoveka koji je bio u koloni, potom nastavak – odalazak do Tunisa, pa povratak u Tripoli.

“Mi čekamo sada informacije iz Tripolija mada je veliki problem što u Tripoliju postoje dve vlade i što je situacija konfuzna na terenu ali mi želimo pune informacije o srpskom osoblju. Ipak, naše procedure ne mogu da daju punu sliku zato su nam neophodne one procedure koje se tiču našeg DKP-a u Libiji sa njihovim nadležnim organima. To nam je važno da bismo znali da li je put bio najavljen, kakva je bila svrha puta, da li je tražena saglasnost za taj put, obezbeđenje, da li je vršena procena bezbednosti… To nam fali, očekujemo da ćemo veoma brzo i uz insistiranje ambasadora Potežice koji se već vratio tamo, u narednih nekoliko dana opet zatražiti te odgovore”, ističe on.

Odalović kaže da će tek po dobijanju tih informacija moći potpuno da informišu javnost da li su nalozi i direktive bili u redu ili su na bilo koji način uticali na nažalost tragičan epilog.

“Takođe očekujemo da će i američke vojne i obaveštajne službe razjasniti nedoumice koje su stvorile konfuziju – da li su uopšte znali da bombarduju lokaciju na kojoj ima civila”, navodi on.

Tek kada bude gotov izveštaj radne grupe biće poznato i da li će Ministarstvo vladi preporučiti zatvaranje ambsade u Tripoliju.

N1