Sve manje osiguravaju useve

0
440

NOVI SAD – Zbog obilnih padavina u Centralnoj i Zapadnoj Srbiji pod vodom se našlo na hiljade hektara oranica. Poplavljene su posejane poljoprivredne kulture, zasadi voća i plastenici. …
Razmere štete u poljoprivredi tek će se utvrđivati, a Radio-televizija Vojvodine je istraživala da li poljoprivrednici osiguravaju useve od elementarnih nepogoda i da li koriste pogodnosti koje im u tom delu pruža resorno ministarstvo.

Podsećamo, reč je o pokrivanju premije osiguranja u iznosu od 40 odsto.

Iako su se majske poplave dogodile pre samo dve godine, to nije uticalo da poljoprivrednici promenu navike i osiguraju useve.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da veoma mali broj poljoprivrednika osigurava useve i apeluju na to da to učine, kako bi smanjili rizik od elementarnih nepogoda.

U Dunav osiguranju kažu da su mere smanjenja subvencionisanja premije osiguranja, sa 100 na 20 hektara, u velikoj meri delovale destimulativno, jer veliki broj poljoprivrednika koji su osiguravali useve ili odustaju od osiguranja ili smanjuju osiguranje na površinu.

Poljoprivrednici najviše osiguravaju visoko vrednu proizvodnju, poput voća i povrća, ali i osetljivije ratarske kulture, kao što su pšenica, soja, uljana repica itd.

izvor:rtv