Nikolićev savetnik za 10 meseci položio 20 ispita

0
626

Savetnik predsednika Nikolića za privredu Predrag Mikić upisao je nezakonito jednu višu školu, a potom se prebacio na drugu, koju je završio mimo procedura za samo godinu dana, piše Balkanska regionalna istraživačka mreža.

Predrag Mikić, dugogodišnji bliski saradnik Tomislava Nikolića, nezakonito je upisao Višu tehničko-tekstilnu školu u Leskovcu 2006. godine, pokazuje presuda do koje je BIRN došao.

U istom gradu, godinu dana kasnije prebacio se u Višu poslovnu školu gde je za manje od godinu dana položio svih dvadeset ispita. Prvi ispit je položio u decembru 2007. godine, a diplomu više škole stekao je u oktobru 2008. godine.

Postupak sticanja diplome u ovoj školi u nezabeleženo kratkom roku nije bio predmet krivične prijave, istrage i optužnice koja je podignuta 2010. godine za delo falsifikovanja upisne dokumentacije.

U optužnici stoji da je Predrag Mikić diplomirani ekonomista, što ukazuje da je posle više škole završio i fakultet, ali BIRN nije došao do kredibilne potvrde o načinu na koji je on stekao ovu akademsku titulu.

U Predsedništvu Srbije su odbili da daju podatke gde i kada je Mikić završio fakultet, dok Mikić nije želeo za BIRN da komentariše način na koji je upisao i završio višu školu.

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Leskovcu, 29. jula 2014. godine, za delo zloupotrebe službenog položaja osuđen je direktor Više tehničko-tekstilne škole u Leskovcu Ljubiša Milenković na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.

Dokazano je da je Milenković falsifikovao dokumenta o upisu Predraga Mikića koji nikada nije polagao prijemni ispit. Ovom presudom nije obuhvaćen Mikić jer na suđenju nije utvrđena njegova odgovornost za falsifikovanje dokumenata prilikom upisa u školu.

Direktor Više tehničko-tekstilne je potpisao upisnicu za Mikića iako ovaj nije ni polagao prijemni. Na kraju je direktor osuđen zbog falsifikovanja službenih isprava i zloupotrebe službenog položaja na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana.

Kada je napokon upisao željenu Višu poslovnu školu Mikić je veoma brzo i uspešno završio studije.

Viša poslovna škola iz Leskovca je akreditovana državna visokoškolska ustanova sa tradicijom od 40 godina i trenutno ima oko hiljadu studenata. U rukovodstvu Više poslovne škole kažu za BIRN da se ne sećaju još nekog studenta sem Mikića koji je ovu školu završio za godinu dana.

Iako se talentovanim studentima u izuzetnim okolnostima omogućava da studiraju po ubrzanom programu, prema saznanjima BIRN-a u slučaju studenta Mikića ova procedura nije sprovedena.

Na pitanje da li je Mikić studirao po ubrzanom programu, sekretar škole Radomir Stojanović kaže: „Ne. Mi imamo sistem koji se primenjuje kod vrhunskih studenata, mada se to vrlo retko dešava, ali Mikić nije ubrzano studirao“.

Mikić po svemu nije ispunio sve predispitne obaveze, niti je pohađao predavanja, tako da je validnost njegove diplome pod znakom pitanja.

Na pitanje, pod kojim okolnostima trogodišnje studije mogu da se završe za godinu dana, u Ministarstvu prosvete kažu da je neophodno tražiti izjašnjenje direktora i izvršiti uvid u dosije studenta kako bi se moglo konkretno odgovoriti.

Predrag Mikić slovi za bliskog prijatelja Tomislava Nikolića još iz vremena dok je predsednik bio jedan od vođa Srpske radikalne stranke.

Njihovu blisku vezu možda najbolje demnostrira podatak iz Katastra nepokretnosti da je Mikić vlasnik više od četiri hektara zemlje u Bajčetini nadomak Kragujevca, rodnom mestu i omiljenom prebivalištu predsednika Nikolića.

Mikić je od 2012. godine na funkciji savetnika za privredu predsednika Srbije.

Pored bliske veze sa Tomislavom Nikolićem, na mesto savetnika predsednika ga je preporučila i bogata poslovna karijera. Mikić ima, ili je imao, upravljačke funkcije u brojnim firmama, pretežno trgovinskim i građevinskim. Rođen je u Prištini, a veći deo života i radne karijere proveo je u Kraljevu

izvor: N1