Poplave pod kontrolom?

0
611

Nivo vode uglavnom stagnira, dok su u porastu Zapadna i Južna Morava s pritokama, kao i Kolubara. Džakovi se pune peskom, ojačavaju se bedemi, čiste priobalja i korita reka. Na kritične tačke u istočnoj Srbiji biće upućeno još 1.000 ljudi. Na Kosovu i Metohiji je više opština pogođeno poplavama. Do sada je ukupno evakuisana 171 osoba.

Oko 700 domaćinstava na Tari večeras će, posle šest dana, dobiti struju.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je situacija u Srbiji trenutno stabilna, a ovo će biti „noć predaha“.

Zbog opasnosti od novog poplavnog talasa Vlada Srbije proglasila je vanrednu situaciju na teritoriji cele Srbije. Na današnjoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno da se dodatno uputi 1000 ljudi na potencijalno ugrožene tačke u istočnoj Srbiji.

Novi Pazar, 7. marta 2016. - Pripadnici Ministarstva unutrasnjih poslova u Novom Pazaru i Odeljenja za vanredne situacije od ranog jutra su na terenu u poplavljenom podrucju kako bi pomogli ugrozenom stanovnistvu, saopstila je Policijska uprava Novi Pazar. FOTO TANJUG/ EDIB TAHIROVIC/ bk

Vodostaji trenutno miruju, dok su u porastu Zapadna i Južna Morava s pritokama, kao i Kolubara.

Građanima na poplavljenim područjima pomažu pripadnici MUP-a – vatrogasci, spasioci i specijalne jedinice za spasavanje na vodi sa kompletnom opremom, kao i pripadnici Vojske Srbije.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Sava je u Šapcuprevazišla nivo vanredne odbrane od poplava.

Na području Opštine Požega nivo Zapadne Morave je porastao u odnosu na Skrapež, Moravicu i Đetinju. Straha od poplava nema, a pored meštana dežuraju i pripadnici Žandarmerije.

U Lučanima je i dalje teška situacija, posle katastrofalne poplave koju je u ponedeljak izazvalo izlivanje reke Bjelice. Voda se još nije potpuno povukla, a i industrijska zona je, takođe, još uvek ugrožena. Pod vodom je 300 hektara zemljišta.

Oko 1.200 domaćinstava bez struje u tri okolna sela. Sva domaćinstva se, ipak, uredno snebdevaju vodom iz vodosistema Rzav.

Na području Čačka od danas su na terenu i komisije za procenu, a situacije se normalizuje jer se Čemernica vraća u korito. Trinaest pumpi ispumpava vodu u Preljini, Konjevićima i Baluzi.

Južni i istočni krakovi Koridora 10 su u potpunosti prohodni za saobraćaj, a i železnički saobraćaj se odvija bez poteškoća.

U Gornjem Milanovcu pored oštećenih kuća, beleži se i šteta na putnoj infrastrukturi. Meštani Brđana, zbog bujica, ponovo nemaju most.

Kiša od juče pada i u Valjevu. Korito Kolubare je očišćeno a brana sprečava da višak vode iz Jablanice dospe u Kolubaru.

Na kritičnim mestima u Užicu postavljene su vreće, nivo Đetinje raste a reka je poplavila deo oko šetališta. Kako naselja nizvodno od Užica ne bi bila ponovo poplavljena, nadležne službe ispuštaju vodu u Vrutcima.

U Zlatiborskom okrugu, vodotoci su stabilni i nema novih izlivanja reka. Oko 700 domaćinstava na Tari će, posle šest dana, dobiti struju, javlja dopisnik RTS-a.

Na Ibru u Kraljevu postavljaju se bedemi zbog najavljenih padavina. U naselju Grdici, koje je bilo pod vodom, niko se još ne vraća u kuće. Crveni krst deli pakete pomoći ugroženima.

U Novom Pazaru najviši vodostaj je na reci Raški, koja se izlila u prigradskom naselju Jerka na putu ka Tutinu. Postavljeno je još dve hiljade vreća s džakovima. Zbog poplava ugroženo je oko 90 objekata i srušena su tri pešačka mosta.

U Tutinu je više od 100 domaćinstava bez električne energije, dok u Novoj Varošistruju nema oko 405 domaćinstava. Problema sa snabdevanjem strujom ima i u opštini Prijepolje.

Zapadna Morava kod Trstenika preti da ugrozi gasovod Kruševac-Čačak, do koga je od ivice obale reke ostalo svega dvadesetak metara.

U Ranilugu na istoku KiM je proglašeno vanredno stanje zbog obilnih kiša i izlivanja reke Binačka Morava. U selima Gornje i Donje Korminjane, Glogovac i Ranilug je teška situacija jer se voda izlila u dvorišta i preti da uđe u kuće.

Više opština na Kosovu i Metohiji pogođeno je poplavama, a najkritičnije je u Vitini, Gnjilanu, Zvečanu, Istoku, Klini, Kosovskoj Kamenici, Kosovom Polju, Leposaviću i Novom Brdu, rekao je rukovodilac Pokrajinskog kriznog štaba za elementarne nepogode Dušan Kozarev.

Kozarev je naveo da meteorološke i hidrološke prognoze predviđaju da bi poplave mogle da pogode još neke sredine na Kosovu i dodao da su sve raspoložive snage u ljudstvu i mehanizaciji na terenu i trenutno se uspešno bore sa bujicama.

Pokrajinski krizni štab AP KiM za elementarne nepogode održaće sednicu večeras u 20 časova u Domu kulture u Šilovu, a potom će članovi tog tela obići poplavljena područja u selu Donja Budriga, u najugroženijem pomoravskom kraju.

Skupština opštine Ranilug proglasila je vanrednu situaciju u toj opštini na istoku Kosova i Metohije zbog obilnih kiša i izlivanja Binačke Morave.

Štab za vanredne situacije Vojvodine uveo je stalna dežurstva i nalazi se u stalnom zasedanju, saopšteno je povodom odluke o proglašenju vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije.

U selu Ečka kod Zrenjanina prokopavaju se i čiste odvodni kanali kako bi višak vode otišao u Begej.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije do sada su iz poplavom ugroženih područja evakuisali 171 osobu, a u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu angažovni su 24 časa.

izvor RTS