Ovo je najstariji čovek na svetu, rođen 1903. godine

0
894

Izraelac star 112 godina koji je preživao oba svetska rata i nacistički koncentracioni logor Aušvic najstariji je muškarac na planeti, objavila je danas Ginisova knjiga rekorda.

U saopštenju je navedeno da je Izrael Kristal bio star 112 godina i 178 dana na 11. marta.

 Šef Ginisove knjige rekorda Marko Frigati predao je danas Kristalu potvrdu u njegovom domu u Haifi. „Ne znam tajnu dugovečnosti. Verujem da je sve određeno odozgo i da nikad nećemo znati razlog zašto“, prenete su Kristalove reči u saopštenju Ginisove knjige rekorda.
„Bilo je pametnijih, jačih i zgodnijih muškaraca od mene koji više nisu živi. Nama samo ostaje da radimo koliko možemo i da ponovo gradimo šta je izgubljeno“, dodao je on.
Prema navodima Ginisa, Kristal je rođen 1903. godine u ortodoksnoj jevrejskoj porodici blizu grada Zarnova u Poljskoj. Preselio se 1920. u Lodj da radi u porodičnoj firmi za slatkiše. Tokom nacističke okupacije Poljske on je prvo živeo u getu i kasnije je deportovan u Aušvic i u druge koncentracione logore. Njegova prva žena i dvoje dece ubijeni su u holokaustu.
Kristal je preživeo Drugi svetski rat, i kada se rat završio imao je samo 37 kilograma, i bio jedini preživeli iz svoje velike porodice. Preselio se u Izrael 1950. sa drugom ženom i sinom. U Izraelu Kristal je nastavio da razvija porodični posao sa slatkišima.
Pre njega najstariji muškarac na svetu bio je Jasutaro Koide iz Japana koji je umro u januaru sa 112 godina i 312 dana. Suzana Mušat Džouns stara 115 godina, Amerikanka rođena 1899, je najstarija osoba na svetu i najstarija žena na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda.
agencije