Izbeglice, uz pomoć krijumčara, stižu do Beograda

0
441

U parku kod Beogradske autobuske stanice, sve češće se ponavljaju slike od prošle godine, iako u manjim grupama izbeglice se ponovo okupljaju. Kažu da u Srbiju, uz pomoć krijumčara, ulaze i izlaze tako da ih niko ne primeti.

“Naše kuće više ne postoje, neki od najbližih su nam poginuli, a budućnost na Bliskom istoku ne sluti na dobro – zato se nećemo vratiti”, kažu u parku u centru Beograda.

Dodaju da spavaju na parkinzima, gazimo putevima, da više namju ni hrane ni garderobe. “Evropa se bori za svoje zakone, mi za sopstvene živote”.

Po svemu sudeći Balkanska ruta je i dalje otvorena, ali ona krijumčarska.

“Pošto su granice zatvorene, mi nemamo drugi izbor nego da zovemo krijumčare. U problemu smo ako ne nastavimo putovanje, a biće problem i ako nas uhvati policija”.

Ovi ljudi su bukvalno nevidljivi za sistem.

Izbeglice u blizini Beogradske autobuske stanice kažu da ih do sada nije registrovala ni jedna policija, početkom nedelje iz Bugarske su ušli u Srbiju, ovih dana planiraju da pređu u Mađarsku i domognu se Zapadne Evrope.

Zatvaranje granica ne znači i zaustavljanje izbeglica – smatraju oni koji prate njihov put.

“Mi smo u Beogradu videli ljude Pakistance koji su u Srbiju ušli odozdo, iz Makedonije tako što su se zakačili za vozove odozdo i vozili se do Niša tako”, kaže aktivista za ljudska prava Gordan Paunović.

Čuvari spoljnih granica Evropske Unije negiraju da to što izbeglice ne mogu da prođu, znači i blokadu.

“Treba da proverimo ko ulazi, a ko izlazi, da imamo bolje razgovore i da pojačamo procedure, dakle granice nisu zatvorene, samo pokušavamo da ponovo uspostavimo kontrolu”, ističe zamenik izvršnog direktora Fronteksa Bernt Korner.

A dok se uspostavlja kontrola, u Srbiji oko 1.500 registrovanih izbeglica čeka na odluke političara.

“Oni koji ne žele da zatraže azil na teritoriji Republike Srbije, u saradnji sa međunarodnim organizacijama moći će da se vrate u prvu zemlju iz koje su došli ili u zemlje porekla”, naglasio je danas ministar Aleksandar Vulin.

O tome kako će se situacija razvijati niko ne daje precizne prognoze, ipak jedno je izvesno, nerešavanje ratnih kriza na Istoku i dalje će odjekivati kao izbeglički poziv za pomoć u Evropi.

N1