Fabrika slatkiša „Banini“ pred stečajem?

0
805
Privredi sud iz Zrenjanina juče je za akcionarsko društvo za proizvodnju konditorskih proizvoda „Banini“ iz Kikinde i DOO za trgovinu i distribuciju „Banini trejd“ imenovao privremene stečajne upravnike.
Bez njihove saglasnosti ova preduzeća ne mogu da raspolažu imovinom, niti da obavljaju plaćanja sa svojih računa. Ranije je sud, na zahtev Sosijete ženeral banke Srbija, doneo rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka za ove dve firme. Dalja sudbina ovog konditorskog giganta sa severa Banata znaće se 22. marta, za kada je sud zakazao ročište.
– Bankari su predložili i mere obezbeđenja, a sud je ocenio da su osnovane. Jer, postoji opasnost da se proda imovine, što bi moglo da nanese štetu poveriocima u slučaju otvaranja stečaja – ističe Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda Zrenjanin.
Gubici se mere stotinama miliona dinara, a oprema i druga imovina fabrike nalaze se pod hipotekom. Stečaj koji sada ozbiljno kuca na vrata zabrinjava više od 500 zaposlenih u ovoj konditorskoj industriji, koja je doskora bila ponos Kikinde. „Banini“ i njegovo specijalizovano preduzeće za trgovinu i distribuciju, koliko je poznato, suočili su se s finansijskim problemima i nelikvidnošću posle izgradnje nove fabrike 2012, kada su se kod banaka zadužili za 40 miliona evra. Naredne godine sami su sačinili plan reorganizacije i počeli da sprovode program za prevazilaženje teškoća. U početku su uredno namirivali obaveze i vraćali kredite, ali su u 2015. posustali.
Novosti