Manjak vatrogasaca-spasilaca, rizikuju život za 150 dinara

0
525

Sve masovnije prisustvo policije u delovima Srbije pogođenim poplavama pokazuje da postoji evidentan nedostatak vatrogasaca-spasilaca i specijalizovanih timova u Srbiji, poručuju iz Sindikata policije „Sloga“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je pre samo tri meseca pod izgovorom racionalizacije i smanjenja broja zaposlenih u Ministarstvu prerasporedio veći broj zaposlenih u Sektoru za vanredne situacije na izmišljena i nefunkcionalna radna mesta „analiza rizika“ s ciljem da ih proglasi za tehnološki višak. Apsurdnost te zamisli možemo videti i danas kada Srbiji prete velike poplave i otvaraju se nova klizišta, te umesto da stvaramo i obučavamo svoje kadrove prinuđeni smo da zavisimo od stane pomoći„, stoji u saopštenju sindikata.

Prema rečima predsednika Sindikata Dragana Žebeljana, još jedan problem vidi se i u apsurdnosti donete Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika iz 2015, kada je odlučeno da se državnom službeniku i namešteniku isplaćuje dnevnica za službeno putovanje u zemlji koja iznosi 150 dinara.

Sramno je i pomisliti a kamoli prokomentarisati da državni službenici i nameštenici, vatrogasaci-spasioci i drugi radnici Ministarstva unutrašnjih poslova kao i zaposleni u Vojsci Srbije za vreme poplava danas reskiraju svoje živote i ugrožavaju svoje zdravlje za dnevnicu od 150 dinara, za šta sebi ne mogu da plate ni ručak a kamoli lekove za najobičniju prehladu„, rekao je Žabeljan.

On je naglasio da će i pored svega toga pripadnici policije i dalje nastaviti da pomažu ugroženom stanovništvu, jer „biti radnik Ministarstva unutrašnjih poslova nije privilegija i ne znači imati sigurnu platu, već je to velika obaveza prema društvu i građanima“.

021